Impresie – Jozef Marušiak (Imprese, 2006)

Připravil a uvádí Martin Hvišč.

Hovoří Jozef Marušiak.

Natočeno 2006.

Lit.: anonym: Zomrel spisovateľ a prekladateľ Jozef Marušiak. Kultúrny denník. In web Rádio Devín, 8. 1. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V nedeľu 7. januára 2018 nás vo veku 85 rokov navždy opustil vzácny človek. Prekladateľ z poľštiny a ruštiny, Jozef Marušiak. Wiesław Myśliwski, Jerzy Pilch, Andrzej Stasiuk, Ryszard Kapuściński, Sławomir Mrożek, Krzysztof Varga… to je len zlomok autorov, ktorých môžeme čítať v slovenčine vďaka jeho prekladom. Tie boli ocenené prestížnymi cenami. Opakovane získal Cenu Jána Hollého za umelecký preklad a Cenou Mateja Bela ocenili jeho odborný preklad v roku 1991. Ponúkame ukážku rozhovoru z relácie Impresie, v ktorej sa v roku 2006 redaktor Martin Hvišč s Jozefom Marušiakom rozprával o jeho kariére.

Posledná rozlúčka s vynikajúcim slovenským prekladateľom, ktorý v apríli 2011 vo Varšave získal prestížnu cenu ministra kultúry Poľskej republiky za popularizáciu poľskej literatúry na Slovensku a prekladateľskú činnosť, Jozefom Marušiakom, sa uskutoční v stredu 10. januára 2018 v bratislavskom krematóriu.

Česť jeho pamiatke.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)