Kontexty – Truchlozpěv o tom ukrutném moru (2018)

Bulvární tisk a bulvární zprávy jsou fenomén, se kterým se dnes a denně setkáváme, i když ho sami nečteme. Ale jak se vlastně o senzačních tématech referovalo v době, kdy televize neexistovala a mnoho lidí neumělo ještě ani číst? Pořad o kramářských písních připravila Milena Štráfeldová.

Natočeno 2018. Premiéra 10. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h). Repríza  11. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 1.30 hodin).

Lit.: Štráfeldová, Milena: Truchlozpěv o tom ukrutném moru. In web ČRo 3 Vltava, 10. leden 2018 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Bulvární tisk a bulvární zprávy jsou fenomén, se kterým se dnes a denně setkáváme, i když ho sami nečteme. Ale jak se vlastně o senzačních tématech referovalo v době, kdy televize neexistovala a mnoho lidí neumělo ještě ani číst?

V dobách, kdy gramotnost ještě zdaleka nebyla tak samozřejmá jako dnes, nahrazovaly často kramářské písně novinové zpravodajství. Zpívalo se v nich nejen o ukrutných mordech, ale i o bitvách, přírodních katastrofách nebo nových vynálezech.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)