Historie Plus – Žít tam, kde chci (2018)

Po rozdělení Československa odešla řada významných slovenských osobností do České republiky. O příčinách i důsledcích tohoto kroku hovoří Zuzana Bubílková, Fedor Gál a Miroslav Žbirka. Připravil Pavel Hlavatý.

Natočeno 2018. Premiéra 20. 1. 2018 (ČRo Plus, 20:33 h). K poslechu zde.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Žít tam, kde chci. Po rozdělení federace odešlo ze Slovenska do Česka hodně lidí. In web ČRo Plus, 20. 1. 2018 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  Po rozdělení společného státu v roce 1992 (a v některých případech i před ním) odcházela ze Slovenska do České republiky řada občanů – známějších i zcela neznámých.

Vybičované emoce, které rozdělení společného státu provázely (a to více na Slovensku než v historických zemích) a politické, sociální i kulturní rozdíly, které v takovýchto historických okamžicích vyvstávají na povrch, vedly některé slovenské občany k zásadnímu rozhodnutí.

Trajektorie, které se před oběma zeměmi rýsovaly, působily nekompatibilně. Politická a mediální pluralita, směřování k tržní ekonomice, lustrační zákon a jeho aplikace apod. na straně jedné a autoritářství, nacionalismus a ekonomická třetí cesta na straně druhé. 90. léta v obou zemích přitom těmto obrazům poměrně přesně odpovídala (a další směřování České republiky i Slovenska už není předmětem naší úvahy). 

Obavy prostých občanů

A i když se nepochybně od sebe lišily příčiny toho, proč do Česka přesídlil například sociolog a bývalý politik Fedor Gál, publicistka, moderátorka a herečka Zuzana Bubílková či zpěvák Miroslav Žbirka, faktem je, že těch, kteří v této době odešli ze Slovenska do České republiky, bylo poměrně dost.

Důvodem mohl být například společenský tlak (včetně mediálních a osobních výhrůžek), nemožnost pracovat ve svém oboru, neochota smířit se se zásadním názorovým nesouladem mezi směřováním vlastní země a osobními názory apod.

Situace se přitom rozhodně nedá absolutizovat a na Slovensku zůstala řada těch, kterým se tehdejší směřování Slovenska nelíbilo a v možnostech daných tamní společenskou situací i jejich profesí se k němu i kriticky vyjadřovali.

Výpovědi osobností doplňují i reálné obavy prostých občanů – vybrali jsme ukázku z rozhlasového dokumentu o pohraniční obci Sidonie, která byla rozdělena komplikovanou státní hranicí na českou a slovenskou část (přičemž Češi i Slováci žili na obou stranách) a složitá situace byla pak řešena až v roce 1997 narovnáním hranice a výměnou území mezi Českou a Slovenskou republikou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)