Reflexe: Hudba! – Janáčkovský archiv v Brně v nominaci Paměti světa UNESCO (2018)

Aktuální témata hudebního života u nás a v zahraničí. Janáčkovský archiv v Brně v nominaci Paměti světa UNESCO. Připravila Simona Kostrhunová.

Natočeno 2018. Premiéra 22. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 13:00 h). Repríza 22. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 23.00 hodin).

Lit.: anonym: Archiv Leoše Janáčka se zapsal do prestižního Paměti světa UNESCO. In web ČRo 3 Vltava, 22. leden 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mezinárodní poradní výbor UNESCO „Paměť světa“ (UNESCO „Memory of the World“) doporučil na svém zasedání v říjnu minulého roku v Paříži zapsat do mezinárodního registru Paměti světa Archiv Leoše Janáčka. Ten se tak zařadil mezi 400 nejdůležitějších světových dokumentárních fondů.

Archiv v současné době spravuje MZM v Brně, obsahuje téměř všechny autografy Janáčkových skladeb, autorizované opisy a autorské tiskové korektury, první vydání, skladatelovy rukopisy libret, korespondenci a podobně.

O cestě k nominaci a přípravách mluví Simona Šindelářová, (toho času působila jako vedoucí Oddělení dějin hudby MZM) a generální ředitel MZM Jiří Mitáček. Hlavní slovo pak má  kurátor sbírek a současný vedoucí oddělení dějin hudby MZM Jiří Zahrádka, který mimo jiné vybírá hudební ukázky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)