Pro tebe – Jak žít s vírou, když tě církev nechce? (2018)

Kateřina Havránková. Jirka je zřejmě jediným bývalým římskokatolickým farářem v Česku, který vstoupil do registrovaného partnerství s jiným mužem. Tom, jeho partner, se od něj nechal pokřtít. Spolu chodí na zakázané mše, ale třeba i do průvodu na Prague Pride. V dokumentu uslyšíte o tom, jak se oběma daří bořit předsudky o víře a homosexuálech, ale taky o tom, jak žijí a jakými zkouškami prochází jejich víra. Dramaturgie Brit Jensen. Zvuk Radim Dlesk.

Natočeno 2018. Premiéra 7. 2. 2018 (ČRo Radio Wave) v cyklu DokuVlna. Repríza 1. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h). K poslechu zde.

Pozn.: Veřejná přehrávka 7. 5. 2024 v rámci projektu Divadla Husa na provázku Audiocafé (Provázek.Bar).

Lit.: Havránková, Kateřina: Jsem homosexuál a věřím v Boha. Jak žít s vírou, když mě církev nechce? Pusťte si audiodokument. In web ČRo Radio Wave, 7. únor 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:

Jirka je zřejmě jediným bývalým římskokatolickým farářem v Česku, který vstoupil do registrovaného partnerství s jiným mužem. Tom, jeho partner, se od něj nechal pokřtít. Spolu chodí na zakázané mše, ale třeba i do průvodu na Prague Pride. V dokumentu uslyšíte o tom, jak se oběma daří bořit předsudky o víře a homosexuálech, ale taky o tom, jak žijí a jakými zkouškami prochází jejich víra.

„Každý z nich je jiný,“ popisuje autorka dokumentu Kateřina Havránková. „Toma znám deset let a je to revolucionář a aktivista. Projevuje se to v jeho přístupu k církvi, na kterou je kvůli jejímu přístupu k sexuálním menšinám naštvaný. Jirka je smířlivější. Je přesvědčený o tom, že netolerance církve ke gayům, lesbám nebo translidem už nebude trvat dlouho.“

Jsou spolu tři a půl roku. Kromě toho, že společně podnikají, vzali si za svůj i další cíl. Pomáhat lidem s menšinovou sexuální orientací z konzervativního věřícího prostředí. „Lidé, kteří dospívají a uvědomí si, že jsou homosexuálové a kolem nich je jen konzervativní společnost, jsou velmi zranitelní,“ zdůrazňuje Tom. Jirka přidává vlastní zkušenost: „Například od mého kamaráda z podhůří Vysočiny, kterého znám od malička, se  rodina odvrátila. Jenom proto, že je gay.“

Kluci založili osobní webovou stránku Primakluci.cz, kde popsali svůj příběh. V sekci Pro tebe jsou pak kontakty, na které se můžou zájemci o radu nebo pomoc obracet.

Kateřina Havránková je redaktorkou a editorkou v redakci zpravodajství Českého rozhlasu Praha a střední Čechy. Dokument „Pro tebe – Jak žít s vírou, když tě církev nechce?“ je její prvotinou.

Lit.: Havránková, Kateřina: Pro tebe. Jak žít s vírou, když tě církev nechce? Dokument o bývalém faráři, který vstoupil do registrovaného partnerství s jiným mužem. In web Čro 2 Praha, 1. 4. 2018 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Jirka je zřejmě jediným bývalým římskokatolickým farářem v Česku, který vstoupil do registrovaného partnerství s jiným mužem. Tom, jeho partner, se od něj nechal pokřtít.

Jirka, bývalý římskokatolický kněz, a Tom, který se od něj nechal pokřtít. Partneři. Spolu chodí na zakázané mše, ale třeba i do průvodu na Prague Pride. V dokumentu uslyšíte o tom, jak se oběma daří bořit předsudky o víře a homosexuálech, ale taky o tom, jak žijí a jakými zkouškami prochází jejich víra.

„Každý z nich je jiný,“ popisuje autorka dokumentu Kateřina Havránková. „Toma znám deset let a je to revolucionář a aktivista. Projevuje se to v jeho přístupu k církvi. Kvůli jejímu postoji k sexuálním menšinám je na ni naštvaný. Jirka je smířlivější. Je přesvědčený o tom, že netolerance církve ke gayům, lesbám nebo translidem už nebude trvat dlouho.“

Jsou spolu tři a půl roku. Kromě toho, že společně podnikají, vzali si za svůj i další cíl. Pomáhat lidem s menšinovou sexuální orientací z konzervativního věřícího prostředí. „Lidé, kteří dospívají a uvědomí si, že jsou homosexuálové a kolem nich je jen konzervativní společnost, jsou velmi zranitelní,“ zdůrazňuje Tom.

Jirka přidává vlastní zkušenost: „Například od mého kamaráda z podhůří Vysočiny, kterého znám od malička, se rodina odvrátila. Jenom proto, že je gay.“ Společně na vlastním webu Primakluci.cz popsali svůj příběh. V sekci Pro tebe jsou pak kontakty, na které se můžou zájemci o radu nebo pomoc obracet.

Kateřina Havránková je redaktorkou a editorkou v redakci zpravodajství Českého rozhlasu Praha a střední Čechy. Dokument Pro tebe. Jak žít s vírou, když tě církev nechce? je její prvotinou. Natočená byla pro cyklus Radia Wave DokuVlna.

Lit.: anonym: Audiocafé: Pro tebe. Jak žít s vírou, když tě církev nechce? In web CED, březen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jirka je zřejmě jediným bývalým římskokatolickým farářem v Česku, který vstoupil do registrovaného partnerství s jiným mužem. Tom, jeho partner, se od něj nechal pokřtít. Jak se oběma daří bořit předsudky o víře a homosexuálech? Jak žijí a jakými zkouškami prochází jejich víra?  (…)

Studentský dramaturgický tým k výběru tohoto snímku:  KObčas může být pro lidi složité najít domov či místo, kam mohou patřit a lidem s jinou než heterosexuální orientací se to stává spíše častěji. Co když se ale někdo takový ocitne v tak konzervativní skupině, jako je církev? Bývalý farář Jirka to zažil a se svým partnerem se snaží pomoct hledat domov lidem s podobným osudem a bojovat s předsudky o církvi, což přibližuje Kateřina Havránková ve svém auditivním dokumentu Pro tebe.

Srdečně zveme na jarní sérii pořadu AudioCafé – zvukových úterků o osmé večerní v kavárně Divadla Husa na provázku nebo na Studiu Centra experimantálního divadla.

Poslechy kratších dokumentů Radia Wave z cyklu DokuVlna, která tématy i formou cílí na mladé publikum.

Debaty s autory a autorky, jak o tématu, tak o formě.

Projekt Masarykovy univerzity, Centra experimentálního divadla, Českého rozhlasu.

Cyklem provází: Jan Hanák

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)