Vitajte v štúdiu – Imrich Jenča (Vítejte ve studiu, 1972)

Připravil Anton Glézl.

Hovoří rozhlasový reportér, herec a režisér Imrich Jenča, režisér Anton Glézl, herečky Viera Bálinthová, Anna Bučinská a další.

Natočeno 1972 (31 min). Repríza únor 2018 k 100. výročí narození I. Jenči.

Lit.: anonym: Vitajte v štúdiu – Imrich Jenča. Publicistika. In web Rádio Pyramída, 27. 1. 2018  (článek). – Cit.:  Na Rádiu Pyramída si pripomenieme sté výročie narodenia režiséra, herca, rozhlasového reportéra Imricha Jenču. Po skončení stredoškolského štúdia sa stal hlásateľom Rádiožurnálu v Košiciach, neskôr v Prešove, potom redaktorom rozhlasu v Bratislave a v Prahe a napokon režisérom Slovesnej umeleckej realizácie Československého rozhlasu v Bratislave.

Imrich Jenča bol všestranný rozhlasový pracovník – redaktor, reportér, speaker, ktorý vynikal jazykovo bezchybným prejavom a výbornou hlasovou dispozíciou. K rozhlasovej réžii dospel prostredníctvom vlastného rozhlasového herectva. Stelesnil desiatky postáv v rozhlasových hrách a literárnych pásmach. Jeho réžie sa vyznačovali realistickým zobrazením príbehu, dokonalým súzvukom slova, hudobnej a zvukovej zložky s dôrazom na herecké stvárnenie postáv. Režíroval aj populárnu reláciu Vitajte v štúdiu, a keď ho v roku 1972 pozvali pred mikrofón ako hosťa, ujal sa réžie jeho kolega Anton Glézl. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)