Knihovnička – Léta Gustáva Husáka (2018)

Nad knihou historika Michala Macháčka (čerpající z výzkumu dosud neznámých pramenů z českých, slovenských a ruských archivů i materiálů ze soukromého archivu Husákovy rodiny). Hovoří Hana Svanovská a Filip Breindl.

Natočeno 2018. Premiéra 18. 2. 2018 (Rádio Proglas, 13:20 h). Repríza 19. 2. 2018 (Rádio Proglas, 10:15 h.).

Lit.: Breindl, Filip: Knihovnička: Léta Gustáva Husáka. Pořad v souvislostech. In web Rádio Proglas, 16. 2. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Novou historickou monografii o posledním československém komunistickém prezidentovi Gustávu Husákovi představíme v Knihovničce Proglasu v neděli 18. února ve 13.20, opakujeme v pondělí 19. února ve čtvrt na jedenáct dopoledne.

Historik Michal Macháček (*1986) vytvořil takřka 600-stránkovou monografii, která podrobně mapuje život Gustáva Husáka (1913-1991), hlavní postavu komunistické normalizace u nás v 70. a 80. letech 20. století. Husákův plastický portrét však není pouze exkursem do smutných dob tohoto „bezčasí“, ale snaží se zmapovat jeho život i politickou kariéru komplexně, včetně dětství v bratislavské Dúbravce i jeho ne zcela jednoznačnou roli v událostech Slovenského národního povstání. Co se dále dozvíme o Husákově uvěznění v 50. letech? Jakou metodou je kniha napsána? A bude srozumitelná i lidem, kteří komunismus osobně nezažili? Na tyto otázky se pokouší společně odpovědět reaktorka Hana Svanovská a vedoucí zpravodajské redkace Proglasu Filip Breindl.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)