Slovenská, česká a gruzínská literatúra na vlnách Rádia Devín 1/10 (Slovenská, česká a gruzínská literatura na vlnách Rádia Devín, 2017)

Slovenská, česká a gruzínská literatúra na vlnách Rádia DevínDokumentární rozhovory s českými, slovenskými a gruzínskými spisovateli, kteří vystoupili na festivalu Měsíc autorského čtení. Připravili Pavel Zarodňanský (1), Marek Franko (2), Eduard Cicha (2), Vladimír Mareček (3), Juliána Horváthová (4), Andran Abramjan (5), Dorota Vlnová (6), Bernadeta Babáková (7), Anna Žembová (8), Ondřej Šálek (9) a Mária Pinčíková (10).

Natočeno 2017. Premiéra 5. – 16. 3. 2018 (Rádio Devín, 22:30 h.).

Obsah: 1. Michal Havran, Paata Shamugi – 2. Oldřich Janota, Lela Samniashvilli – 3. Ondrej Štefánik, Anna Samadashvili – 4. Marek Šindelka, Zaza Koshkadze – 5. Vladimír Balla, Davit Gabuni – 6. Alexej Sevruk, Giorgi Lobzhanidze – 7. Ivan Štrpka, Peter Repka a Batu Daneli – 8. Arnošť Goldflam a Kata Javakhishvili – 9. Silvester Lavrík a Reza Tabukashvili – 10. Petr Hruška a Erekle Deisadze.

Lit.: anonym: Cesta medzi riadkami: Zaza Koshkadze a Marek Šindelka. Rozhlasová tvorba. In web Rádio Devín, 7. 3. 2018 (článek). – Cit.: „Hlavnou témou môjho rádio dokumentu „Neboj“ je ľudský strach. Skrz zamyslenia nad touto prirodzenou emóciou som našla nenápadnú spojitosť medzi mojimi dvoma spoločníkmi a taktiež ich dielami. Boli nimi dvaja spisovatelia, ktorí miestnym čitateľom predčítavali na autorských čítaniach, a s ktorými sme za týmto účelom pár letných dní cestovali Európou. Osobné obavy a úzkosť jedného, a strach v dôsledku súčasnej geopolitickej situácie druhého, tvorili vzorovo len časť diapazónu vecí, z ktorých sú ľudia momentálne znepokojení. Na overenie a zmätenie mi slúžila práve anketa, ktorú som podnikla v rôznych mestách našej cesty.

Marek Šindelka (CZ) a Zaza Koshkadze (GE) boli súčasťou mojej prvej dokumentárnej skúsenosti s rozhlasom. Počas samotnej realizácie, som si začala uvedomovať, že niektoré skutočnosti a konania nie je možné vyjadriť výlučne zvukom či slovom bez toho, aby nestratili svoju pravdivosť a krásu v danom okamihu, a tak sme sa počas cesty niekedy len bez výčitiek, ticho a zasnene pozerali na mihajúcu sa krajinu pred sebou. Nenaliehala som na nahrávaní, vytýčená téma sa v uvoľnenom ovzduší objavovala sama, a ponúklo sa aj oveľa viac. Napokon to budete môcť v tomto cestopisnom fíčri sami počuť.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)