Osobnost Plus – Martin Dejdar (2018)

Chtěl jít do prezidentských voleb, ale nakonec to nevyšlo. Martin Dejdar, herec a moderátor. V Osobnosti Plus mimo jiné také prozradí, proč se odstěhoval na Floridu, zda čeká na nějakou zásadní roli a jaká je jeho zatím poslední filmová postava v novém českém filmu Kluci z hor, kde hraje s Jiřím Lábusem. Ozřejmí, jak se připravoval na zkoušky na DAMU a proč seděl hned před dvěma komisemi. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2018. Premiéra 11. 3. 2018 (ČRo Plus, 11:07 h). Repríza 1. 5. 2018 (ČRo Plus, 11:10 h).  K poslechu zde.

Lit.: Tachecí, Barbora – Chvátalová, Kateřina: Nemůžu být klidný, když se do parlamentu dostává komunistický fízl, říká Martin Dejdar. In web ČRo Plus, 11. 3. 2108 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Že jsem podobný panu Menšíkovi, neslyším poprvé. Zpovídal jsem ale svoji matku a k žádnému průniku tam nedošlo,“ říká Martin Dejdar.

„Sedmnáct let spojených se seriálovou rolí Tondy Maděry, politického vězně, mě nemůže nechat klidným, když se mně do parlamentu dostává komunistický fízl. A začínají se dít podivné věci za souhlasu zákonodárců, které jsme na jejich pozice svými hlasy dostali a mají pro nás dělat dobro,“ komentuje herec Martin Dejdar, který je hostem Osobnosti Plus, aktuální politickou kauzu.

„A všeobecně si také myslím, že u českých politiků je největším problémem jejich tým a lidé, kteří jsou okolo nich,“ kriticky hodnotí českou vládu.

Herec, moderátor a producent Martin Dejdar se narodil 11. března 1965 ve Vysokém Mýtě. V roce 1987 ukončil studium na pražské DAMU a nastoupil ke svému prvnímu divadelnímu angažmá do pražského klubového divadla Studio Ypsilon. V roce 1993 získal svou první hlavní roli ve filmovém muzikálu Šakalí léta. Následovaly filmy Amerika a Učitel tance, za druhý jmenovaný obdržel v roce 1995 cenu Český lev za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. V roce 1999 měl premiéru film Panství, který Martin Dejdar koprodukoval a hrál v něm hlavní roli. Jako producent se následně podílel také na filmu Eliška má ráda divočinu. Svůj komediální talent a pohotovost využil Martin Dejdar při práci moderátora zábavných televizních pořadů, jako byla Šance, Ptákoviny, Na vlastní nebezpečí nebo Vaše velká premiéra. Pro televizi dabuje Barta Simpsona v kresleném seriálu Simpsonovi.

Celoživotní čekatel

„Jste čekatel na nějakou zásadní roli, projekt, nebo si myslíte, že to nejlepší už je hotové?“ ptá se svého hosta Barbora Tachecí a Martin Dejdar odpovídá: „Kdybych si myslel, že to nejlepší už je hotové, tak tady nejsem a nedělám to. Jsem čekatel celý život. Pořád čekám na role. Pořád. Jsou období, kdy to trvá déle, a jsou období, kdy to jde dobře. Ale herec v podstatě čeká pořád a nikdy si neříká o roli, že je zásadní nebo poslední.“ Současně herec podotýká, že ještě nikdy v životě nedostal roli, v níž by mohl ukázat všechno, co umí. „Něco takového mi ještě nebylo nabídnuto,“ dodává.

S Čechy je těžké mluvit o Americe

Se svými zkušenostmi hodnotí Martin Dejdar také úroveň zdejších muzikálů. „Dělali jsme v Hudebním divadle Karlín muzikál Producenti. Jel jsem se na to podívat do New Yorku. Viděl jsem to dvakrát nebo třikrát a můžu vám říct, že české nastudování bylo srovnatelné,“ říká a dál svými slovy podporuje českou scénu: „A musíme vzít také v potaz, že naši herci a zpěváci jsou schopni zahrát ve filmu, v televizi i na divadle. V Americe je nabídka lidí a čekatelů na roli gigantická. V New Yorku bude po barech možná tisíc barmanů, kteří by mohli u nás hrát z fleku a čekají jen, až dostanou příležitost.“

„Jako Češi jsme vymysleli pořekadlo, že pravidla jsou pro to, aby se porušovala. Tomu nikdo jiný ve světě nerozumí.“
Martin Dejdar

O Spojených státech, kde jeho rodina několik let žila, mluví v kontextu generalizujícího českého pohledu: „Je strašně těžké vůbec mluvit tady o Americe, protože u nás přetrvává pohled, že je Amerika něco špatného a že bychom se tam vůbec neměli otáčet. A pořád mám takový pocit, že směřujeme na východ spíš než na západ. Je to strašná chyba. Řeknu jen jednu základní věc. Myslím, že svoboda spočívá v tom, že se lidé chovají podle platných psaných i nepsaných zákonů. A totéž čekají i od toho druhého. A že ten druhý se tak taky chová.“

Jakou roli v životě Martina Dejdara mají Jiří Lábus a Oldřich Keiser? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí.>>

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)