Apetýt – Dolores Bata Arambasic (2018)

Jaké to bylo, vyrůstat v Brazílii s dědečkem Janem Antonínem Baťou? Jak prožíval nevlastní bratr Tomáše Bati odchod z rodného Československa a jaký byl člověk? Na to všechno se Andrea Kratinová ptala  vzácného hosta Dolores Bata Arambasic, vnučky J. A. Bati, který se narodil před 120 lety.

Připravil ČRo Brno v roce 2018. Premiéra 8. 3. 2018 (ČRo Brno).

Lit.: Fránek, Tomáš – Kratinová, Andrea: Musím navštívit fabriku, musím se podívat na boty. Vnučka Jana Antonína Bati se ráda vrací do Zlína. In web ČRo Brno, 8. březen 2018  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vnučka továrníka Jana Antonína Bati Dolores Liliana Bata Arambasic říká, že se dědečkovi v Brazílii stýskalo po Zlíně a lidech v něm.

V půlhodinovém rozhovoru v pořadu Apetýt popisuje Dolores Bata jak život v Brazílii, tak i to, jaký byl vlastně Jan Antonín Baťa člověk.

„On byl srdečný dědeček, měl s námi trpělivost,“ vzpomíná Dolores Bata. A dodává, že Jan Antonín zároveň vyžadoval disciplínu. „Ke stolu jsme museli chodit upravení, učesaní,“ dodává.

V Brazílii se Janu Antonínu Baťovi podle jeho vnučky stýskalo po Zlíně i po jeho nejbližších spolupracovnících. „Strašně mu to scházelo, v Brazílii už to nebylo ono,“ vysvětluje Dolores Liliana Bata Arambasic. Ta s úsměvem svoji češtinu označuje za indiánskou.

Dolores Bata, která vystupovala také ve folklorním souboru a zpívala moravské písničky, se velmi ráda vrací do Zlína.

A vždy nezapomene navštívit továrnu, kterou její dědeček rozvíjel. „Musím cítit tu energii. Já si pamatuju tu vůni, můj tatínek byl také švec. Mám to v krvi,“ říká.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele firmy Tomáše Bati. Když Tomáš v roce 1932 zahynul při letecké nehodě, zaujal v podniku jeho místo. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde o čtyřiadvacet let později také zemřel. Momentálně žije v této jihoamerické zemi téměř osm desítek členů jeho rodiny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)