Rádio Retro – Osudové osmičky (2018)

Připravil Tomáš Černý.

Natočeno 2018. Premiéra 15. – 16. 3. 2018.

Lit.: Černý, Tomáš – Polák, Lukáš: Osmičkové Rádio Retro ukáže, jak jsme si někdy pomlouvali dějiny. In web ČRo, 6. 3. 2018 (článek). – Cit.: Stanice vysílá mimo jiné v rámci rozhlasového multiplexu ČRo DAB+ v Praze, Plzni, Brně, Ostravě a jejich širokém okolí, na webech rozhlas.cz a play.cz a v kabelové síti společnosti UPC.

Rádio Retro Českého rozhlasu uvede od 15. března výběr 28 hodin historických zvukových dokumentů dokazujících, jak jsme se ohlíželi za vlastní minulostí od roku 1918 do roku 1988. Nejmrazivější jsou samozřejmě nahrávky dokazující, jak rychle a neúprosně se udál obrat po roce 1968. Už o rok později se například nové vedení rozhlasu distancovalo od vysílání po 21. srpnu, a po deseti i dvaceti letech se buďto mlčelo nebo lhalo.

„Klíč k výběru nahrávek pro toto vydání Rádia Retro určila vlastně okolnost ryze technická,“ popsal skladbu programu dramaturg Tomáš Černý. „Vzhledem k tomu, že v roce 1918, kdy vzniklo Československo, ještě žádné zvukové snímky nevznikaly, musíme spoléhat na nahrávky o deset a dvacet let mladší. Rozhlas se v roce 1938 poměrně dost vracel k událostem v roce osmnáct a natočil znovu některé klíčové proslovy z Říšské rady a vzpomínky na důležité okamžiky vzniku republiky, dodal Černý.“ Stejným principem se řídí i výběr dalších nahrávek.

Posluchači Rádia Retro a majitelé DAB+ uslyšíte například, jak se připomínal Únor 1948 o pět let později, nebo jak se liší kritika Jaroslava Seiferta z roku 1956 a propagandistické adorování poúnorového režimu v roce 1960. Pozoruhodná je beseda z února 1990, ve které diskutuje také Pavel Tigrid. V době, která si s ověřováním skutečností a trváním na faktech příliš hlavu neláme, ukazuje nové Rádio Retro cenné příklady, jak různé epochy buďto zkreslovaly nebo dokonce úplně deformovaly obraz našich moderních dějin a jak rychle a snadno se to dělo. 

Mezi unikáty v programu Rádia Retro je asi nejzajímavější dosud nikdy takto kompletně nezveřejněný snímek jakéhosi zvukového protokolu natočeného při ohledání budovy Československého rozhlasu bezprostředně poté, co ji opustili okupační vojáci. Místnost po místnosti procházíme pracovišti, která jsou komisionálně popsána – co kde chybí, co je vypáčeno, co poničeno. Pár týdnů a měsíců poté už jsou okupanti našimi bratry, kteří nás přijeli zachránit.

Z osmičkových let, která nebyla nijak zvlášť osudová – 1928, 1958, 78 nebo 88 – si vybíráme spíše nepolitické nahrávky jako například rekonstrukci voicebandu E. F. Buriana, adaptaci Čapkovy Bílé nemoci s Františkem Smolíkem a Zdeňkem Štěpánkem, pásmo Jiřího Horčičky o zákulisí natáčení rozhlasových her nebo stereofonní fíčr Ivana Rösslera a Ivana Holečka Pouť, ale divadelní o tehdy nebývale svobodomyslné akci na Střeleckém ostrově v Praze. Rádio Retro vysílá mimo jiné v rámci rozhlasového multiplexu ČRo DAB+ v Praze, Plzni, Brně, Ostravě a jejich širokém okolí, na webech rozhlas.cz a play.cz a v kabelové síti společnosti UPC Česká republika. Jeho program bude zveřejněn na stránkách Českého rozhlasu.

Obsah:

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)