Ikar z Košarísk (2009)

Ján Bábik. Feature o člověku, který sa stal národním mýtem (Milan Rastislav Štefánik). Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Zvuk Milan Greguš. Redakce Táňa Kusá. Režie Martin Hvišč.

Účinkují Ján Bábik, Štefan Štvrtecký, Peter Rúfus, Soňa Ulická, Alfréd Swan a Miroslav Trnavský.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2009 (49 min.). Repríza 1. 12. 2017 (SRo 8 Rádio Litera); říjen 2018 (Rádio Pyramída).

Lit.: Grebáč, Marián: Ikar z Košarísk – Milan Rastislav Štefánik. Publicistika. In web Rádio Pyramída, 12. 10. 2018 (článek). – Cit.: Milan Rastislav Štefánik, ktorý patrí k najvýznamnejších osobnostiam našich novodobých dejín, sa výrazne zaslúžil o vznik Československej republiky v roku 1918. Bol mimoriadne všestranná osobnosť: pôsobil ako vojenský letec, generál, diplomat a politik, venoval sa tiež astronómii a fotografii.

Počas 1. svetovej vojny mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja. Zohral dôležitú úlohu pri sprostredkovaní kontaktov na štátnych predstaviteľov Francúzska, kde pôsobil ako brigádny generál ozbrojených síl. Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom bol kľúčovou osobou pri založení Československej republiky.

Štefánik bol podpredsedom Československej národnej rady, ministrom vojny v Dočasnej vláde a následne aj v novovzniknutej ČSR. Zabezpečoval formovanie légií v Rusku, Taliansku a USA. Reorganizoval československé jednotky v zahraničí, aby sa stali základom brannej moci nového štátu a umožnili rýchle vytvorenie armády a letectva v ČSR. Ako letec, diplomat a všestranný odborník dokázal získať rešpekt francúzskych vojenských a politických špičiek nielen sebe, ale aj širokému okruhu československých letcov, ktorí po skončení vojny študovali na francúzskych vysokých školách.

Viac sa o človeku, ktorý sa stal národným mýtom, dozviete vo fíčri Jána Bábika Ikar z Košarísk (2009). V réžii Martina Hvišča účinkujú Peter Rúfus, Soňa Ulická, Alfréd Swan a Miroslav Trnavský. Hudobná dramaturgia Lýgia Vojtková.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)