Jiří Ovčáček: Miluji pohlednice, lepím na ně prezidenta (2018)

Česká pošta vydala novou známku s hlavou státu. Stojí 19 korun a prezident Miloš Zeman na ní vypadá mladší než ve skutečnosti. Předloha podobizny je totiž několik let stará. Proč? Ptá se Zuzana Bubílková.

Hovoří Jiří Ovčáček.

Natočeno 2018. Premiéra 19. 4. 2018 (Rádio Impuls).

Lit.: anonym: Mluvčí Jiří Ovčáček: Miluji pohlednice, lepím na ně prezidenta. In web Rádio Impuls, 19. 4. 2018 (rozhovor + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česká pošta vydala novou známku s hlavou státu. Stojí 19 korun a prezident Miloš Zeman na ní vypadá mladší než ve skutečnosti. Předloha podobizny je totiž několik let stará. Zuzana Bubílková od Impulsových se zeptala prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, proč to tak je.

Dobré ráno, pane Ovčáčku.

Přeji vám krásné ráno.

Pane Ovčáčku, proč je na nové známce starý portrét pana prezidenta, To byl záměr hradu neukázat pana prezidenta na známce, jak vypadá teď?

Já myslím, že rytina od rytce Miloše Ondráčka je krásná a my jsme se rozhodli, že by měla dál být využita. Je tam novinka, a to je barevnost nové známky v národních barvách. Připomínáme si 100 let od vzniku samostatného Československého státu, proto je známka v červené, modré a bílé.

A proč vlastně máme na známkách prezidenty?

Tak je to taková tradice od první republiky, kdy jsou prezidenti na známkách vždy po svém zvolení. Je to krásná a konzervativní tradice. Já si myslím, že v současné době je velmi dobře, když se takové krásné konzervativní tradice dodržují. A je to nepřetržitá tradice už od dob první Československé republiky, už do dob prvního prezidenta, Tomáše Garrigua Masaryka.

Vy používáte v hradní korespondenci povinně známky s panem prezidentem?

Nepoužíváme povinně známky s panem prezidentem, ale v každém případě, pokud tu možnost mám, tak známky s panem prezidentem používám. A je velmi dobře, že jsou to známky úspěšné, ač se někdy v médiích tvrdí něco jiného.

Kdy jste naposledy lepil známku?

Já se přiznám k jedné věci. Své velmi krátké dovolené trávím v České republice, nejezdím do zahraničí někam k moři, ale na krásná místa v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, a velmi rád svým blízkým posílám pohlednice. Takže když mají na poště v prodeji známku s panem prezidentem, tak ji používám. Možná před měsícem, před dvěma, jsem takto použil známku s panem prezidentem, teď v poslední době to byly známky velikonoční. Myslím si, že je to hezká věc a lidé by měli více využívat, i když pravda, ta dnešní cena za ty známky je poněkud vyšší.

Tolik mluvčí prezidenta, Jiří Ovčáček. Děkuji za rozhovor a přeji příjemný den.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)