Větrník – Host ve studiu – Marie Šuláková (2018)

Dříve psala do novin, jako redaktorku a zprávařku jste ji mohli slyšet v Českém rozhlase Olomouc, pracovala jako asistentka senátora a nyní zakotvila v lipenské kultuře. Poslechněte si rozhovor Jany Zemkové s ženou mnoha profesí a matkou pěti synů Marií Šulákovou. Připravila Jana Zemková.

Hovoří .

Připravil ČRo Olomouc v roce 2018. Premiéra 19. 4. 2018 (ČRo Olomouc).

Lit.: Zemková, Jana: Chci dobře využít čas, který na Zemi mám, říká žena mnoha profesí Marie Šuláková. In web ČRo Olomouc, 19. duben 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Marie Šuláková je matka pěti synů, která si prošla různými profesemi. Psala do novin, natáčela reportáže, mluvila do rádia, vyzkoušela si i roli asistentky senátora.

„Novinářkou jsem se vlastně stala náhodou. To když někoho hledali do týdeníku v Přerově. Tehdy mě šéfredaktor poslal do města, abych si vymyslela téma. Vůbec jsem nevěděla, o čem budu psát. Inspirovala mě posprejovaná Neptunova kašna. Článek se líbil a moje kariéra začala,“ vzpomíná na začátek 90. let.

Další zkušenosti přišly s prací v olomouckém studiu Českého rozhlasu. „Rozjížděla jsem pořad Kraj na dlani, Němé svědky. Natáčení mě zavedlo do obcí po celém regionu. A protože jsem sama z vesnice, pocházím z Veselíčka, byla mi ta témata blízká,“ říká. Po čase se Marie stala zprávařkou.

Od novinařiny si odskočila do senátu. Pracovala jako asistentka a jak sama říká, i v této roli hlavně hodně mluvila s lidmi. Na čas se pak ocitla na volné noze. „Zapojovala jsem se do různých projektů.  Pátrala jsem ve starých kronikách, sepisovala příběhy vesnických památek, domů i lidí. Spoluorganizuji  veřejné čtení pohádek v rámci kampaně Celé Česko čte dětem,“ vypočítává Marie.

Poslední dva roky spojila s organizováním kulturních akcí v Lipníku nad Bečvou. „Pracuji ve Středisku volného času. Chystám program kulturních akcí, sháním zajímavé hosty, témata, která osloví všechny generace, organizuji přednášky a taky hodně moderuji. A znovu si hodně povídám s lidmi, jak to mám ráda,“ dodává Marie Šuláková.

K  zaměstnání si přibrala další aktivitu. Od nového roku objíždí české a moravské farmáře a hledá příběhy lidí, kteří něco v životě dokázali. „Neplánuji, co bude dál. Já musím žít tím přítomným životem. Myslet na ten čas, který na Zemi mám. A umět jej využít. To je můj cíl do budoucna. Strávit tady ten čas dobře,“ uzavírá Marie.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)