Osudy – Objevený Jan Máša 1/5 (2018)

Možná znáte aspoň Mášovu ulici v Brně – bydlel na ní Oldřich Mikulášek. Ale víte, kdo byl Jan Máša? Na základě archivních materiálů pro Český rozhlas Vltava napsala spisovatelka Ludmila Klukanová. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Alexandra Bauerová.

Čte Jana Štvrtecká.

Nastudovalo Brno v roce 2018. Premiéra 23. – 27. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h) v cyklu ČeskoSlovenský rok. Repríza 1. dílu 24. 4.  2018 (ČRo 3 Vltava, 0.00 hodin).

Lit.: Klukanová, Ludmila – Blažejovská, Alena:  Objevený Jan Máša. In web ČRo 3 Vltava,  23. duben 2018  (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Objevovat znamená poznávat a poznávat znamená mnohdy žasnout nad objeveným. Jedním takovým objevem, dá se říci, z občanské „archeologie“ našich dějin, je osobnost Jana Máši, prvního místostarosty Brna, vrchního zemědělského rady a starosty Národní jednoty pro jihozápadní Moravu. Tyto vyjmenované tři funkce jsou jen nepatrným zlomkem z těch desítek dalších, které zastával, protože byl člověkem s obrovským rozsahem svých činností. V dobovém tisku před sto lety se o něm psalo jako o šlechetném, ušlechtilém člověku, kterému vděčný národ bude žehnat za to, že se zasloužil o záchranu národní existence a svým působením si získal uznání zásluh o české Brno. Poslechněte si jeho Osudy, on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jan Máša. Co o něm dnes víme? Pocházel z velmi chudé rodiny, vystudoval práva, byl pilným novinářem, žurnalistou, za Rakouska českým úředníkem, redigoval dvoje noviny, zakládal spolky, kluby od kulturních, politických, odborných, sportovních a mnoha jiných, které vzdělávaly a povznášely život české společnosti. Často byl jejich předsedou, jindy ve výboru nebo alespoň členem, navíc byl i členem mnoha akademických institucí a jejich dopisovatelem.

Jeho osobní nasazení vedlo k tomu, že ho rodina a děti téměř neznaly. Znalo ho však mnoho lidí, pro které celý život s velkým zaujetím pracoval.

Po vzniku československé republiky už jako místostarosta Brna prosadil svoji starou myšlenku, aby bylo v městě vybudováno stálé Výstaviště, zasadil se o jeho výstavbu, stejně jako o vznik letiště, o rozvoj města vůbec, jeho škol a dalších nutných staveb.

Život a dílo Jana Máši je dobrým ukazatelem toho, jak mohla před sto léty vzniknout naše republika a mít okamžitě k dispozici tolik schopných srdcí, hlav a rukou ochotných pomáhat. I za cenu osobních obětí, jež za oběť nepovažovali, ale brali je jako svoji životní povinnost.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)