Host do domu – Viktor Preiss (2018)

Viktor Preiss je jedním z nejvýraznějších a zároveň nejmírnějších herců své generace. Před kamerou poprvé stál v roce 1967 a od té doby zdomácněl v televizi, filmu, ale především v divadle. Znáte ho ze seriálů F. L. Věk, z Nemocnice na kraji města, jako průvodce dokumentárním cyklem Praha, město věží a také jako majitele nezaměnitelného hlasu. I proto Viktor Preiss osmkrát získal cenu Neviditelný herec v Českém rozhlase. Má Ceny F. Filipovského za dabing, má na skříni dvě ceny TýTý pro nejoblíbenějšího herce, Cenu Thálie i Televizní cenu Elsa. S jedním z nejúspěšnějších herců své generace si bude povídat Martina Kociánová. Pořad není vysílán živě.

Natočeno 2018. Premiéra 26. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.).

Lit.: eh – Kociánová, Martina: Ten název herec se mi ani už moc nelíbí. Zkrátka Viktor Preiss. In web ČRo 2 Praha, 26. duben 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:Hercem se stal Viktor Preiss přesto, že jeho maminka byla herečkou a on viděl hned zkraje, jaké má toto povolání nevýhody. „První vjem z divadla byl tedy ten, že je to těžké povolání,“ vzpomíná.

Doma má ceny za herectví, dabing, popularitu a diváckou oblíbenost. Nedávno k nim přidal i rozhlasovou cenu Šarmantní osobnost. Právem. Stačí, když se podívá, usměje… A má vás v hrsti. Herec Viktor Preiss.

„Teď jsem měl pocit, že ten název herec se mi ani už moc nelíbí. Co by tam mělo být místo toho? Nevím. Člověk?… Klidně bych bral i labradora. Zkrátka Viktor Preiss.“ Už řadu let stává na jevišti se scénářem v ruce, zkouší, hraje a neúnavně hledá. Co?

„Autenticitu. Chvíli kdy najednou souzníte. Pocitově se v té roli setkáte se stejným prožitkem či pocitem. Pochopíte to, docvakne vám to do duše i do hlavy. Jsou to vzácné okamžiky, kdy tu figuru neovládáte jen profesionálně, ale nesete se na autentickém pocitu.“ (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)