Antisemitismus po česku (2018)

Český antisemitismus měl různé podoby. Některé importované zvenčí, některé přežívající u nás. Vybrané nahrávky mapují tento fenomén od roku 1938 až po období normalizace. Připravil Pavel Hlavatý.

Ze záznamů hovoří Jan Werich, Zdeněk Nejedlý, František Jaromír Kolár, dr. Milan Matouš, redaktorka Libuše Petrová.

Natočeno 2018. Premiéra 18. 5. 2018 (ČRo Plus, 20:05 h.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 11. 8. 2020 (ČRo Plus, 11:10 h.); 20. 5. 2021 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Archiv Plus: Antisemitismus po česku. In web ČRo Plus, 18. květen 2018 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Český antisemitismus měl různé podoby. Některé importované zvenčí, některé přežívající u nás. Vybrané nahrávky mapují tento fenomén od roku 1938 až po období normalizace.

Nejstarší vybrané ukázky pocházejí z vysílání nacistické propagandistické vysílačky nazvané cynicky Pravda vítězí. Formálně šlo o vysílání určené pro Čechy a Slováky ve Vídni.

Z dochovaných a technicky často méně kvalitních nahrávek jsme vybrali dva úryvky z vysílání ze září 1938 (tj. těsně před mnichovskou krizí) a jeden ze 14. března 1939, pouhý den před nacistickou okupací druhé republiky.

Z protektorátního vysílání jsme zařadili ukázky z antisemitské a emočně velmi vyhrocené přednášky ze září 1939, tedy z doby těsně po nacistickém útoku na Polsko, kterým začala druhá světová válka.

Dále pak úryvky z rozhlasových politických skečů, což byl oblíbený žánr nacistické propagandy v protektorátu. Natočeno jich bylo velké množství, ze kterého se však dochoval pouze zlomek. Vybrané ukázky pocházejí ze dvou skečů.  

Boj proti sionismu = krycí jméno pro antisemitismus

Z komunistického období jsme vybrali pasáž z pořadu Zdeňka Nejedlého Na okraj dne z prosince 1952, kde hájí proces s Rudolfem Slánským a současně nepřesvědčivě zpochybňuje jeho antisemitský podtext.

Jen o několik dnů později se konala celostátní konference KSČ, na které její tehdejší předseda a prezident republiky Klement Gottwald hovořil v souvislosti s Procesem s protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského (jak byl tento monstrproces oficiálně pojmenován) o nebezpečí sionismu. Boj proti sionismu bylo komunistické krycí synonymum pro antisemitismus.

Z množství normalizačních pořadů věnovaných boji proti sionismu (kterých se dochovalo poměrně dost, ale až nápadně se podobaly jeden druhému) jsme vybrali diskuzi z roku 1974, ve které hovoří Jaromír František Kolár (mimo jiné autor knihy Antisemitismus a sionismus z roku 1970) a Milan Matouš (z řady jeho propagandistických knih je pozoruhodná např. publikace Fronta bez příměří s podtitulem Československo v boji proti ideologické diverzi vydaná v roce 1974).

Celý pořad pak rámují ukázky z projevu Jana Wericha o antisemitismu z roku 1968 a z rozhovoru, který poskytl Československému rozhlasu v souvislosti s tímto projevem.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)