Alfa Farma (2018)

Reportáž o inscenaci Divadla Alfa. Bajka inspirovaná příběhem zemědělce Josefa Straky rozkrývá plíživé nebezpečí vzniku totality.

Připravil ČRo Plzeň v roce 2018.

Lit.: Jiřincová, Kateřina – Kosová, Jana: Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř – to je motto nového představení plzeňského Divadla Alfa – Alfa Farma. In web ČRo Plzeň, 15. květen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Čtvrtou premiéru letošní sezóny nabízí Divadlo Alfa v Plzni. Představení se jmenuje Alfa Farma a je volně inspirované Farmou zvířat George Orwella. Svět bajky rozkrývá plíživé nebezpeční vzniku totality a je zasazený do Československa 50. let.

„My jsme si také chtěli připomenout letošní osmičková výročí. Letos si je připomeneme dvakrát. Poprvé je to představení Alfa Farma. Je to připomenutí méně šťastné osmičky, roku 1948 a únorového převratu. Původní příběh Gerorge Orwella je ve hře obsažen velmi volně, nejvíce je tam tematika totality zpracovaná formou bajky. V inscenaci se prolínají dvě roviny – Orwellova ideová a realita, která je čistě česká,“ řekl ředitel divadla Jakub Hora.

Děj vychází ze skutečného příběhu zemědělce Josefa Straky z Havlíčkobrodska, kterého režim v 50. letech připravil o veškerý majetek a poslal ho do vězení. Po odpykání trestu se ale už do svého rodiště nesměl vrátit. Absurditou celého příběhu je to, že když Josefu Strakovi v 90. letech v restituci majetek stát opět vrátil, před budovou úřadu ho srazilo auto a on na následky zranění zemřel. Jeho vrah se nikdy nenašel.

S pohledem do minulosti pomohl ÚSTR

„Při přípravě představení jsme oslovili Ústav pro studium totalitních režimů a pan Svoboda Nám dělal konzultace po telefon, mailu i sám osobně přijel. ÚSTR Nám velice pomohl s reáliemi a interpretací událostí, protože nikdo z týmu nezažil 40 let komunismu, a na některé věci jsme nahlíželi chybně nebo moc černobíle. Pan Svoboda Nám otevřel oči,“ popsal hostující režisér Tomsa Legierski.

Cílem hry je podle Tomsi Legerskiho o tématu totality hovořit, klást otázky a ptát se všech kolem sebe, kteří to zažili. Divadlo připravuje pro školy pracovní listy a setkání po představení. Autoři by chtěli, aby se mladí dozvěděli o době před 70 lety více.

Výpravu připravil hostující Karel Czech, dramaturgii Petra Kosová. V inscenaci hrají Josef Jelínek, Andrea Ballayová, Petr Vydarený či Aleš Kolovrat.

Večerní premiéra hry Alfa Farma se uskuteční v divadle Alfa v pátek 18. května od 17 a 19 hodin.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)