Osudové ženy – Hana Benešová (2018)

56. díl cyklu  Osudové ženy. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Tento díl připravila a slovem provází Radek Brož. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Zvukový mistr Jan Brauner. Hudba Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Host: historik Petr Zídek. Účinkují Jitka Ježková, Martin Hruška, Pavel Soukup, Viktor Javořík, Pavel Hlavica, Miloslav Mejzlík.

Natočeno 2018. Premiéra 25. 5. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 24 min.). Repríza 15. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Brož, Radek: Stala se módní ikonou a vzorem pro všechny první dámy. Osudové ženy: Hana Benešová. In web ČRo 2 Praha, 25. květen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Svůj život neprožila ve stínu manžela, přestože byla jeho celoživotní oporou a spolupracovnicí. Hana Benešová definovala pojem první dámy Československa. V dokudramatu účinkují Jitka Ježková, Martin Hruška nebo Pavel Soukup. Hovoří historik Petr Zídek.

Narodila se jako Anna Vlčková v Domaslavicích roku 1885. Jméno si změnila až na popud svého budoucího manžela Eduarda Beneše. Ten si ostatně jméno také upravil na zvučnější Edvard. Seznámili se v roce 1905 v Paříži, kde oba studovali. O tři roky později se vzali v kostele sv. Ludmily na pražských Vinohradech.

„Byla to velká láska. Hana mu celý život pomáhala v jeho práci,“ říká o vztahu Benešových historik a publicista Petr Zídek, autor biografie Hana Benešová: Neobyčejný příběh manželky druhého československého prezidenta (1885–1974).

Rok v rakouském vězení

Během 1. světové války se Beneš zapojil do odboje. Po jeho odchodu do exilu v Paříži byla Hana vyslýchána a strávila skoro rok ve vězení. S manželem se znovu setkala až za tři roky. Další velká rána ji zasáhla v roce 1919, kdy potratila. Manželství Benešových tak zůstalo bezdětné. Později se jejich téměř adoptivním synem stal Hanin synovec Jiří Vlček.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)