Host Lucie Výborné – Jiří Hošek (2018)

Hostem je novinář a bývalý zpravodaj ČRo Jiří Hošek. Proč se reportér rozhodl napsat knihu? A jaký je rozdíl mezi Anglií za časů Karla Kyncla a v 21. století? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2018. Premiéra 7. 6. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:04 h).

Lit.: Švarcová, Alžběta – Výborná, Lucie: „Bílá“ Británie? Nic takového po brexitu nehrozí, říká novinář Jiří Hošek. In web ČRo 1 Radiožurnál, 7. červen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Co mají společného skotský rybář a severoirský učitel? Popravdě – moc toho není. Tedy kromě země, ve které oba žijí. Právě o Velké Británii s Lucií Výbornou mluvil jeden z nejpovolanějších: bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně a vynikající novinář Jiří Hošek.

31. březen roku 2019 má už teď mnoho Britů v kalendáři vyznačený černým písmem. Právě v ten den totiž Velká Británie oficiálně přestane být členem Evropské unie. „Rozvodové“ řízení s Unií ale poběží mnohem déle.

„Minimálně další rok, rok a půl budou platit pravidla, která platila doposud: půjde o přechodné období, během nějž si jednotlivé sektory britského průmyslu i zbytek Evropské unie budou zvykat na nová pravidla,“ popisuje Jiří Hošek.

O jaká pravidla půjde, je zatím stále velkou neznámou. „Je to fascinující. Referendum o brexitu se konalo před dvěma lety a nedá se říct, že bychom se od té doby hnuli z místa,“ připomíná novinář.

Jiří Hošek je bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Německu a Velké Británii. V současnosti jako novinář působí v Seznam Zprávách a taky na Českém rozhlasu Plus. Své postřehy o Velké Británii teď shrnuje v nové knize Jiná Británie.

Zpátky do 70. let?

Krátce po referendu byla (nejen) britská média plná zpráv o incidentech namířených proti přistěhovalcům v Británii. Jak Jiří Hošek připomíná, řada Britů, především těch kosmopolitních, to snášela velmi špatně.

Několik brexitových, protiunijních kampaní si najalo Cambridge Analyticu nebo její dceřiné odnože. Lidi ale nikdo za ruku k volební urně nevedl. Svalovat výsledek na Cambridge Analyticu by nebylo úplně fér. Jiří Hošek

„Uvědomovali si, co přistěhovalci dokázali, jak Británii pozvedli a že jsou nepostradatelní. Je scestné si myslet, že se teď Británie vrátí do 70. let, kdy v uličkách nebyla polská lahůdkářství a pákistánské obchůdky, že znovu vznikne ‚čistá, bílá Británie’. To je nonsens.“

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)