Masakr na Švédských šancích (2018)

. Reportáž připravila .

Připravila Olomouc. Premiéra 12. 6. 2018 (ČRo Olomouc).

Lit.: Kratochvílová, Lenka: Masakr na Švédských šancích nově připomíná železný kříž. Slavnostní odhalení se odehraje v neděli. In web ČRo Olomouc, 12. červen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Čtyřmetrový železný kříž u Švédských šancí nedaleko Přerova nově připomíná jednu z největších poválečných tragédií, masakr 267 Karpatských Němců, které tam v červnu 1945 postříleli českoslovenští vojáci. Otvory v kříži evokují průstřely kulkami.

„Taková zakázka se vyskytne opravdu párkrát za kariéru,“ říká autor kříže, umělecký kovář Jiří Jurda. Čtyřmetrový kříž ze železa má stříbrnou trnovou korunu. Na čelní stěně je několik otvorů jakoby po kulkách.

„Byl jsem rád, že mám možnost se tímto způsobem na celé akci podílet a uctít památku těch zesnulých lidí, kteří tu byli zavražděni bestiálním způsobem, už po válce a zcela zbytečně, jen z důvodu nějaké msty nebo osobních důvodů některých vrahů,“ dodává kovář.

Kulkami do týlu bylo na Švédských šancích v noci z 18. na 19. června zavražděno celkem 72 mužů, 120 žen a 75 dětí. Nejmladším bylo šest měsíců. O této hrůzné tragédii se desetiletí nesmělo mluvit. Město Přerov se teď v místě původního hromadného hrobu rozhodlo vybudovat důstojný památník.

S umístěním 300 kilogramů těžkého želeného kříže na betonový sokl musela pomoct speciální technika s hydraulickou rukou. Dálkovým ovládáním ji řídí Štefan Tyvadar: „Máme firmu, která staví sloupy vysokého a nízkého napětí, takže s tím pracujeme stále. Kříž ale stavím poprvé.“

Před usazením kříže Jiří Jurda nanáší na podstavec speciální lepidlo. „Je to polyuretanový tmel, aby voda neměla šanci protéct pod kříž,“ vysvětluje.

Slavnostní odhalení a vysvěcení kříže se uskuteční v neděli 17. června v rámci bohoslužby, která se na kopci na Švédských šancích koná každý rok jako připomínka tragédie.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)