Portréty – Michal I. (2018)

Když Michal I. koncem roku 2017 zemřel, bylo mu požehnaných šestadevadesát let. Na pomyslném rumunském trůnu seděl všeho všudy deset let. Jak se do jeho života promítlo složité 20. století, nad tím se zamýšlí historik Jan Adamec. Připravil David Hertl.

Natočeno 2018. Premiéra  21. 6. 2018 (Český rozhlas Plus, 20:05 h).

Lit.: Hertl, David - Král s korunou, ale bez království. In Týdeník Rozhlas, červen 2018 (článek).Hertl, David – Král s korunou, ale bez království. In Týdeník Rozhlas, červen 2018 (článek).

Lit.: Hertl, David: Michal I. – král s korunou, ale bez království aneb Monarchie s komunistickým premiérem. In web ČRo Plus, 28. srpen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Byl to unikát: monarchie s komunistickým premiérem. Tohle prazvláštní soužití praktikovali po konci druhé světové války v Rumunsku. Premiérem byl Petru Groza, předseda levicové strany Fronta oráčů – a rumunským králem mladý Michal I.

Důležité je vědět, že král samotného Grozu jmenoval předsedou rumunské rady ministrů nikoli ze sympatií s komunistickými myšlenkami. Ale po enormním nátlaku sovětského pověřence pro Rumunsko Andreje Vyšinského, neblaze známého prokurátora z předválečných stalinských monstrprocesů.

Vyšinský to provedl typicky sovětskou formou „vyjednávání“. Dal králi Michalovi dvě hodiny a pět minut na rozmyšlenou, aby si „vybral“ nového předsedu vlády, pokud nechce „ohrozit existenci nezávislého rumunského státu“.

Zároveň jej upozornil, že sestavením nové vlády musí pověřit Grozu, jediného kandidáta přijatelného pro sovětskou vládu. Psal se únor 1945 a Rumunsko začalo naplno chápat realitu života v zemi, obsazené Rudou armádou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)