Osudové ženy – Věra Chytilová (2018)

60. díl cyklu Osudové ženy. Věra Chytilová, česká filmová režisérka. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Tento díl připravil a slovem provází Radek Brož. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Hudba Antonín Schindler. Zvuk Jiří Pochvalovský. Režie Michal Bureš.

Účinkují Jana Janěková, Ondřej Kavan, Martin Pechlát, Vasil Fridrich a Jana Zenáhlíková. Host: publicista Tomáš Pilát.

Natočeno 2018. Premiéra 22. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 27 min.). Repríza 1. 12. 2018 (ČRo Plus, 15:34 h.); 10. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 27. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Brož, Radek: Mocní s ní měli problém. Nebála se pohádat. Osudové ženy: Věra Chytilová. In web ČRo 2 Praha, 27. srpen 2022 (článek + nahrávka k poslechu).  Cit.: Stála si za svým, bez ohledu na problémy, které to přinášelo. Její první osudový vztah skončil kvůli „protistátní činnosti“, za „buržoazní chování“ ji chtěli vyloučit z FAMU, její debut se ocitl v trezoru, pokusila se o sebevraždu. Po revoluci ale působila jako pedagožka a zastupitelka a pokusila se kandidovat do Senátu… Známou nonkomformní režisérku v dokudramatu hraje Jana Janěková. O jejím životě hovoří publicista a autor monografie Věra Chytilová zblízka Tomáš Pilát. (…)

Věra Chytilová se narodila roku 1929 v Ostravě. „Otec byl bývalý legionář. Provozoval nádražní restaurace a Chytilovi se často stěhovali,“ přibližuje Tomáš Pilát, publicista a autor monografie Věra Chytilová zblízka.

Budoucí režisérka měla blízký vztah se starším bratrem Juliánem. Po jeho vzoru odešla studovat architekturu do Brna. Ale ne na dlouho. Se svým tehdejším přítelem Zdeňkem Mlčochem se přestěhovala do Prahy. Vztah skončil, když byl Mlčoch za protistátní činnost uvězněn.

Chytilová se v Praze živila mimo jiné jako manekýna. I k filmu se dostala nejdřív jako herečka. V malé roli dvorní dámy se objevila v Císařově pekaři. Jako 22letá se vdala za fotografa Karla Ludwiga. Manželství s o deset let starším bohémem skončilo po třech letech. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)