Osvobození Prahy – fakta a fikce (1993)

Ewald Osers. Rozhlasový dokument o květnových událostech roku 1945. Přeložila Zlata Kufnerová. Hudební improvizace Vladimír Truc. Dramaturg Zdeněk Bouček. Režie Jan Fuchs.

Účinkují Jan Schánilec, Olga Čuříková, Jiří Klem a Michal Pavlata.

Natočeno v roce 1993 (60 min). Premiéra 29. 5. 1994.

Pozn.: Britská zpravodajská odposlechová služba Monitoring Service zaslechla v květnu roku 1945 volání pražského vzbouřeneckého rozhlasu. Od té chvíle monitorovala veškeré vysílání na území Čech. Ewald Osers sestavil z těchto unikátních záznamů dokument rozhlasu BBC nazvaný Osvobození Prahy. Českou premiéru tohoto hodinového pořadu uvedl Český rozhlas 3 – Vltava 29. května 1994.

Ewald Osers, původem z Čech, byl příslušníkem služby Monitoring Service. Sestavil ze zachycených záznamů unikátní dokument rozhlasu BBC a nazval ho Osvobození Prahy. Pořad měl premiéru už počátkem sedmdesátých let, ale k nám se dostal až po roce 1989. Evald Osers byl po celou dobu poválečného pobytu ve Velké Británii neúnavným překladatelem a propagátorem české literatury, zejména poezie. Dostalo se mu za to významného ocenění z rukou presidenta České republiky. Tato repríza české verze hodinového pořadu Osvobození Prahy cituje i tehdejší vysílání německých a zahraničních stanic, což tvoří zajímavou zvukovou atmosféru a významový kontrast.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)