Vzpomínky na Jihoafrickou republiku (2006)

Celodenní vysílání Vltavy o zemi na jihu afrického kontinentu, které připravil Jiří Kamen, Dana Hábová a Jitka Škápíková.

Natočeno 2006. Repríza 14. 7. 2018 (ČRo 3 Vltava, 8:00 – 11:00 h) v rámci pořadu Víkendová příloha stanice Vltava s podnázvem „Prázdninové vydání kulturně-publicistického týdeníku. 210 minut reportáží, rozhovorů, glos, fejetonů, dokumentů, literárních ukázek a hudby jazzové i vážné.“

Obsah: Cesta do nebe. jihoafrické mýty, legendy a vyprávění: Ovčí bůh a stvoření světa. Uvádí Otakar Hulec. Čte Rudolf Pellar. ***Klavírista z Kapského Města – Dollar Brand alias Xahuri Abdullah Ibrahim. Vojtěch Hueber o legendě jihoafrického jazzu. ***Soweto. Dokument o návštěvě nejproslulejšího townshipu. ***Jihoafrický gospel a vznik státní hymny. Po stopách kazatele Enocha Sontogy. Připravil Petr Dorůžka. ***První dáma africké literatury. Medailon Nadine Gordimerové, nositelky Nobelovy ceny za literaturu. ***Zdvihni se, zdvihni se, starý český lve! Jihoafrické postřehy a zápisky českého dobrodruha a hledače diamantů Čeňka Paclta. Za doprovodu afrických bubnů čte Jiří Hromada. ***Bludný Holanďan u Jihoafrických břehů. Imprese v krajině u Střelkového mysu a mysu Dobré naděje s použitím básně Fernanda Pessoy. ***Řvoucí lev Mahlathini a jeho hity. Král hudby townshipů a jeho Mahotella Queens. Připravil Petr Dorůžka. ***Ulice v Green Pointu – začátek světa: Jikelesa. Na návštěvě tanečního a hudebního souboru dětí, které původně žily na ulici a živily se prostitucí a prodejem drog. ***Z Hané do pouště Kalahari. Jaromír Zdráhal, nejstarší Jihoafričan českého původu vypráví o svém životě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)