Host Radiožurnálu – Milena Černá (2018)

Hostem je Milena Černá, předsedkyně Výboru Dobré vůle. Cyklus dokumentů GEN uvede v neděli večer na ČT1 její portrét. Jak se dlouholetá předsedkyně Výboru Dobré vůle Nadace Olgy Havlové ohlíží za bezmála 30 lety demokracie? Kdy a proč se rozhodla, že bude ostatním užitečná? I na to se zeptá moderátorka Patricie Strouhalová.

Natočeno 2018. Premiéra 15. 7. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 10:06 h).

Lit.: Havel, Prokop – Strouhalová, Patricie: Milena Černá: Jestliže člověk může pomáhat druhým, tak žije plný život. In web ČRo 1 Radiožurnál, 15. červenec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Olga Havlová velice dobře rozpoznávala lidi, poznala, který člověk jí jenom poklonkuje a který je upřímný a mluví pravdu. Tak vzpomíná dlouholetá předsedkyně výboru Dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Milena Černá na bývalou první dámu. A protože by letos oslavila 85. narozeniny, rozhodli se v nadaci uspořádat speciální akci – 85 stromů pro Olgu Havlovou.

„Rok Olgy Havlové jsme pojali v nadaci zvláštním způsobem, rozhodli jsme se, že vysázíme po celé České republice na její počest 85 stromů,“ popisuje Milena Černá s tím, že nyní mají vysázeno skoro 50 stromů.

Obce i města měla možnost vybrat si druh stromu a místo, kde ho vysadí. Pak se zasadí tabula s nápisem, proběhne malá slavnost, někde zpívají děti, někde se recituje, lidé tančí…

„Každá obec nebo město si pojalo slavnost zasazení stromu pro Olgu Havlovou jiným způsobem, přijde starosta, zastupitelstvo, lidé a vzpomíná se na paní Olgu,“ popisuje.

Demokracie funguje v každém člověku a záleží na tom, jak se lidé k sobě chovají a jaké hodnoty vyznávají. Milena Černá

Výbor dobré vůle ale v žádném případě nepřerušuje grantové programy a to, co běžně dělají. A jaké priority si Výbor do budoucna vytyčil? Například navázat na paliativní péči a hospicové hnutí Marie Svatošové.

„Přáli bychom si, aby co nejméně lidí umíralo bez blízkosti svých drahých a za plentou v nemocnici,“ zdůrazňuje s tím, že si na správní radě řekli, že by bylo dobré, kdyby vznikl hospic Olgy Havlové. Právě ta zemřela na zhoubné onemocnění doma. „To Marie Svatošová velmi oceňovala,“ dodává Milena Černá.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)