Odlévání zvonu v Tišnově (2018)

Reportáž. Připravila Karolína Peřestá.

Hovoří umělecký slévač Ondřej Štoček a Antonín Záděra.

Připravilo Brno v roce 2018. Premiéra 2. 8. 2018 (ČRo Brno).

Lit.: Peřestá, Karolína: Odlévání zvonu v Tišnově: Zvuk je vždy překvapením. In web ČRo Brno, 2. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Tišnově na Brněnsku o víkendu odlili nový zvon, který bude připomínat výročí vzniku Československa. Členové spolku Continuum vitae ho odlili přímo v městském parku pod farou před návštěvníky historické trhové slavnosti. Čtyřicetikilový zvon je složený ze slitiny mědi a cínu. V následující reportáži si poslechněte, jakým způsobem se takový zvon odlévá.

Na otázku, jakou bude mít zvon zvuk, odpovídá Antonín Záděra slovy, že je to vždycky překvapení! „Dáváte do toho spoustu vlastních zkušeností a znalostí. Jak to přesně dopadne, to vědí jen staří zvonaři, kteří se řemeslu věnují po generace. Dokonce i jim se ten zvon někdy nevydaří,“ dodává Záděra.

Nový zvon bude stát v malé zvonici na místě s výhledem na kostelní věž sv. Václava. Slavnostní otevření parku proběhne 28. října na Den české státnosti, upřesňuje Miloš Sysel, předseda spolku Continuum vitae.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)