Příběhy z Vysočiny – Start Film Fest (2018)

Připravila Dáša Kubíková.

Natočeno 2018. Premiéra 8. 8. 2018 (ČRo Vysočina).

Lit.: Kubíková, Dáša: Obyvatelé Bystřice jsou svědky natáčení filmů, a mohou si i zahrát. V rámci Start Film Festu. In web ČRo Vysočina, 8. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Start Film Fest – to je letní festival mladých filmových tvůrců v Bystřici nad Pernštejnem, ale rozhodně se netýká jen jich. Bystřice vždy v srpnu na týden ožije díky promítání českých filmů po celém městě.

Jak to chodí na hodinách a praktických lekcích filmového řemesla, může zjistit i náhodný kolemjdoucí. Na náměstí se například točí film – krátký dokument, jehož námět vznikl v uplynulých dvou dnech. Skupinu studentek workshopu dokumentární tvorby vede režisérka a dokumentaristka Tereza Reichová. „Právě točíme finální scénu, která by měla být taková uvolněná. Doufáme, že film bude mít hlavu a patu – natáčíme pár dní, potom budeme mít střihací den a nakonec v den, kdy se budou promítat všechny filmy, i ten náš pustíme,“ vysvětluje režisérka. Záběr je připraven, teď už se jen čeká na procházející lidi, do filmu je totiž potřeba i zakomponovat i je.

Storyboard

Pro festival Start film Fest jsou k dispozici prostory po celém městě – kulturní dům, kinosál, kavárna a také škola hned u náměstí. Tady učí Belgičan kanadského původu Kurt van der Basch, jak dělat storyboardy. Co to ale vůbec je? „Storyboard je kreslený scénář, to znamená, že každý záběr filmu se nakreslí jako malá kresba a používá to režisér, aby vyjádřil štábu, jak bude vypadat každá scéna v tom filmu. Pak si na to můžete sednout a přemýšlet,“ usmívá se sympatický filmař.

Tři děvčata mají právě zadaný úkol a každá kreslí svůj storyboard. Melánie si dílnu s Kurtem chválí: „Člověk toho hodně okouká a mně to dává inspiraci a motivaci.“ Kurt je naopak rád, že studenty hochy, které míval v kurzech dosud ve většině, vystřídala děvčata.

Videoklip

Živo je i v bystřickém skate parku, kde se natáčí i s hudebním doprovodem. Co tu vzniká, prozrazuje režisér Ondřej Urbanec: „Start film festival nám přihrál místní kapelu, která se jmenuje Paradox a my se teď se studentama snažíme natočit jim pod mým vedením videopklip. Kluci a holky si zkoušejí práci s profesionálními technologiemi pro natáčení klipů.“ Kamer je několik, mikrofonů také, všichni pracují. Početná skupina se pohybuje kolem režiséra zatím ještě nejistě, ale na závěr festivalu svou práci předvedou, na festivalu, který se věnuje rozvoji mladých filmařů, se toho dá skutečně naučit dost i za pět dní.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)