ArtCafé – Chalupaření v novém (2018)

O úspěšných realizacích a rekonstrukcích českých chat a chalup se zástupci odborných soutěží i architekty. Moderuje Tomáš Novotný, hudbu vybírá Eliška Svobodová.

Natočeno 2018. Premiéra 10. 8. 2018 (ČRo 3 Vltava, 16:05 h.).

Lit.: Novotný, Tomáš:  Konec krbů, kančích kůží a paroží? Jak má vypadat česká chata pro 21. století? In web ČRo 3 Vltava, 17. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nebývá zvykem, aby v architektonických soutěžích vítězily malé a nenápadné stavby. Přesto se tak stalo v roce 2015, kdy české soutěže nadchla chatka u Máchova jezera.

Bez nadsázky by se dalo říct, že v Čechách je téměř v každé rodině alespoň jedna chata. Jak ale vypadají dnešní české chaty a chalupy? Je to stále přehlídka českého kutilství?

Obnovený zájem o chaty

Marie Špačková, ředitelka kanceláře České komory architektů a koordinátorka České ceny za architekturu, vnímá zájem o chaty a chalupy i podle množství přihlášek do soutěže. „V roce 2016 bylo chat a chalup v soutěži 2,5 % přihlášených, loni 3 % a letos 4 %. A téměř polovina letošních přihlášených staveb se dá zařadit do kategorie rekreace a bydlení.“ Architekt Ján Stempel, jehož přestavba mlýna na rodinné bydlení je letos mezi finalisty ceny, si znovuprobuzený zájem o chaty a chalupy vykládá tím, že v českých rodinách starší uvolňují bydlení mladším a ti se stěhují na venkovská stavení.

Pavel Nasadil ze studia FAM, který letos předsedal porotě slovenské ceny CE ZA AR a s chatou v Doksech v roce 2015 jako spoluautor získal Grand Prix Národní cenu za architekturu, k tomu dodává, že tento trend může souviset se stávající situací na trhu s nemovitostmi. Někteří lidé si nemohou dovolit pořídit bydlení v hlavním městě, proto se přesouvají za Prahu a upravují cenově dostupnější chaty či chalupy.

Převládají rekonstrukce

V současné době se chalupy a chaty spíš rekonstruují, než staví nové. Často to souvisí i s územními vyhláškami jednotlivých úřadů, které se snaží brzdit novou výstavbu. I tak si ale Marie Špačková myslí, že v Čechách je ještě možné postavit chatu na opuštěném místě. Největším nešvarem českých chat a chalup je nejspíš jejich necitlivé narušení okolního rázu. Proto porota České ceny za architekturu, jejíž letošní ročník bude vyhlášen 19. listopadu, nehodnotí jen stavbu samotnou, ale i její zasazení do krajiny. „Jsme zemí importu a importujeme různé styly často bezhlavě, aniž bychom si uvědomili, že můžeme poničit okolní prostředí,“ dodává Pavel Nasadil a společně s ostatními hosty ArtCafé věří, že investoři budou do budoucna víc důvěřovat architektům a kvalitních, ke svému okolích citlivých staveb bude přibývat.

Poslechněte si celé ArtCafé s chatařskou hudbou, kterou vybrala Eliška Vidomus.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)