Rok 1968 mi obrátil život naruby – Vinaři jsou všude stejní (2018)

Třetí dokument série „Rok 1968 mi obrátil život na ruby“ zaznamenal životné příběh spisovatele a muzeologa Milana Ráčka. Hned po okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy odešel do Rakouska. A byl úspěšný – prakticky okamžitě začal pracovat v Dolnorakouském zemském Muzeu ve Vídni a v St. Pöltenu. Kromě toho píše prózu a je členem rakouského P.E.N. Klubu. Milan Ráček se považuje za Rakušana, který umí česky. Dokument nazvaný „Vinaři jsou všude stejní“ natočili Ivana Chmel Denčevová a Jan Sedmidubský.

Natočeno 2018. Premiéra 15. 8. 2018 (ČRo Plus, 20:05 h.). Repríza 4. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h); 19. 6. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.); 23. 8. 2020 (ČRo Plus, 14:34 h.).

Pozn.: Coby kamenem dohodil od českých hranic, v dolnorakouské vesnici Sitzendorf, bydlí ve starobylém domě na náměstí manželé Milan a Irena Ráčkovi. Sousedé je nejspíš už dnes považují za zcela autentické Rakušany a místní patrioty. Přesto se ani jeden z nich nenarodil v Rakousku. Výtvarnice Irena a spisovatel, historik a muzeolog Milan se sem z Vídně přestěhovali už koncem sedmdesátých let – přibližně deset let poté, co opustili Československo. Nový domov našli právě tady. Hodně jim v tom pomohlo sepětí s českou kulturou, podobnost dolnorakouské krajiny s jižní Moravou a také podobná mentalita lidí na obou stranách hranice. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)