Setkání s hosty, kteří mají co říct – Josef Laufer (2013)

Připravila a moderuje Marie Retková.

Natočeno 2013. Premiéra 20. 8. 2013 (ČRo 2 Praha, 11:03 h.; 40 min.).

Lit.: Horálková, Elena:  Josef Laufer: „Když jsem v 74 letech přijel do svého rodiště ve Francii, měl jsem husí kůži“. In web ČRo 2 Praha, 20. srpen 2013 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zpěvák, herec, textař, scénárista, režisér, tanečník, choreograf, český, anglický a španělský moderátor. To všechno je Josef Laufer, který byl hostem Dvojky v úterý.

Hledání kořenů
Je vitální, činorodý a stejně nabitý energií, jako před 50 lety. Píše další knihu povídek, zkouší nový muzikál, hraje tenis a žije naplno. Navíc se letos v létě poprvé v životě vydal do místa svého rodiště ve Francii. Jak se to stalo? „Už jsem to vyprávěl mnohokrát, takže telegraficky. Občanská válka ve Španělsku. Otec tam odjel pomáhat jako lékař. Maminka, rodilá Španělka, si udělala zdravotní kurs a tak se spolu seznámili. Otec pak odjel do Francie a maminka si ho tam tzv. našla. Letos jsem byl ve Francii a náhodou jsem zjistil, že jsem asi 90 km od svého rodiště. Odjel jsem tam ve svých 74 letech a představte si, že v archivu se tam našly informace o mém narození. Měl jsem z toho husí kůži.“

Psaní po otci, zpěv po matce
Vydal knihu povídek s názvem „Roura od kamen“. Jak vznikla? „Často mi říkali, abych o sobě něco napsal, ale byla by to sága. Taky by asi na všechno nevzpomněl. Pustil jsem se proto do povídek. Je to krátká literární forma a proto asi jedna z nejtěžších. Schopnost psaní jsem asi zdědil po otci, který uměl asi 8 řečí. Zpívání jsem zdědil po mamince a já se považuji tak trochu za podvodníka, protože nejsem muzikant. Na žádný nástroj jsem se nikdy neučil a noty umím jen vágně.“

Josef Laufer
se narodil v roce 1939, ve Francii, v Sables d´Ollone, okres La Rochelle. Je synem lékaře Maxima Laufra. Ten v roce 1936 nastoupil jako dobrovolník v občanské válce ve Španělsku. Oženil se se zdravotní sestřičkou Edelmirou Perez de Montaňez. Po celou dobu druhé světové války pracoval Maxim Laufer jako lékař ve službách RAF. V roce 1940 se Josefovi narodil bratr Allan. Josef část svého dětství prožil v Anglii. V roce 1947 se Maxim rozhodl vrátit zpět do rodné vlasti. Domov zde už nenašel, protože celá jeho rodina byla nacisty povražděna.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)