Host Lucie Výborné – Kristina Soukupová (2018)

Kristina Soukupová, bezpečnostní konzultantka, „doktorka války“. Jako jediná Češka získala doktorát na elitní katedře válečných studií v Londýně. Jako konzultantka v záležitostech obrany vidí pod pokličku většiny armád světa, spolupracuje s NATO a vyučuje na vysoké škole. Jak se dnes dělá invaze na cizí území? Proč jsme vůči válkám kolem nás už dost okoralí? A jaké to je, pohybovat se v ryze mužském světě? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2018. Premiéra 20. 8. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h).

Lit.: Švarcová, Alžběta – Výborná, Lucie: NATO o invazi v roce 1968 vědělo, ale nezasáhlo, připomíná bezpečnostní expertka Kristina Soukupová. In web ČRo 1 Radiožurnál, 20. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa? Zvládnutá byla velmi dobře, hodnotí v rozhovoru s Lucií Výbornou Kristina Soukupová, žena, která získala doktorát na elitní katedře válečných studií v Londýně. „Mimochodem, invaze sice začala 20. srpna, ale vojska tu operovala už od června, pod záminkou vojenského cvičení. Bylo to připravované,“ připomíná.

O manévrech vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa tehdy věděla dokonce i Severoatlantická aliance. Ale nezasáhla. „Šlo o politické rozhodnutí, hrozba jaderného konfliktu byla příliš velká,“ připomíná expertka.

V případě invaze do Československa se tak opět ukázal obrovský rozdíl mezi chápáním války na Západě a na Východě. „Zatímco pro západní státy jsou jaderné zbraně poslední instancí, a do konvenční války tak nepatří, Sověti měli jaderné zbraně jako krok jedna,“ vysvětluje, proč se vedení NATO jaderného konfliktu tolik obávalo.

Žádnou invazi nemůžete opakovat dvakrát. Konflikt je vždy jiný. Invaze v roce 1968 byla navíc jiná i tím, že se nekladl odpor. Kristina Soukupová

„Hybridní“ válka?

Experti často zdůrazňují, že dnešní válka se v porovnání s těmi minulými vede zcela jinými prostředky. „Novým elementem je kybernetické prostředí,“ upozorňuje Kristina Soukupová.

A přestože různé formy informační války probíhaly odjakživa, dnes je situace jiná. Díky takzvaným fake news se totiž informace dokáže během několika málo okamžiků dostat téměř po celém světě, varuje expertka. 

„Žijeme ale v době velkých technických možností, a dnes tak umíme zmanipulovat i video. A to je velmi nebezpečné,“ dodává.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)