Studio ´68 (2018)

Okupace minutu po minutě. Reportáže jako z doby přesně před 50 lety, historici, redaktoři v terénu a pamětníci přímo ve studiu.  Speciální vysílání Českého rozhlasu . Reportér Jan Bacholík, Vojtěch Karlík, Vojtěch Koval, Zuzana Švejdová, František Kuna a Veronika Hlaváčová a další.

Hovoří historik Oldřich Tůma, pamětník a komentátor ČRo Petr Nováček, Daniel Povolný (ÚSTR), fotograf Josef Ráž, zpravodaj Josef Pazderka, Petr Pithart, mistr zvuku Českého rozhlasu Zdeněk Tichý, rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák a další.

Natočeno 2018. Premiéra 20. 8. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál – ČRo Plus, 21:00 h) – 21. 8. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál – ČRo Plus, 10:00 h).

Pozn.: Přenos byl technicky přenášen dobovou analogovou technikou.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Už kočovníci táhnou pokojem aneb Srpen 1968 v rozhlasovém vysílání 2018. In Svět rozhlasu 39-40/2018, s. 27-28 (článek). – Cit.: „V názvu článku jsme si posloužili úvodem písně Petra Skoumala a Jana Vodňanského, která vznikla na podzim roku 1968 jako reakce na napadení Československa „spřátelenými“ vojsky. Zazněla i v jednom z pořadů zabývajícím se tímto tragickým výročím. Věnujme se teď několika z nich.

Stěžejním pořadem k 50. výročí srpnové okupace byl blok Studio ’68. Pod propagačním heslem „okupace minutu po minutě“ tu Český rozhlas 1 − Radiožurnál představil blok rozhovorů a reportáží, který trval od 20. srpna od 21.00 do 21. srpna do 10.00 hodin. Moderátoři Jan Pokorný a Martin Veselovský během nočního a ranního vysílání přivítali množství hostů; byli mezi nimi historik Oldřich Tůma, pamětník a komentátor ČRo Petr Nováček, Daniel Povolný (ÚSTR), fotograf Josef Ráž, zpravodaj Josef Pazderka, Petr Pithart, mistr zvuku Českého rozhlasu Zdeněk Tichý, rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák a další. Zároveň pravidelně „přepojovali“ do minulosti, tj. do téhož času v roce 1968. Dělo se tak prostřednictvím dobových nahrávek (přehrávaných na místě z analogových nosičů) a stylizovaných „reportáží z terénu“, v nichž současní reportéři (Jan Bacholík, Vojtěch Karlík, Vojtěch Koval, Zuzana Švejdová, František Kuna, Veronika Hlaváčová a další) přinášeli dobové zprávy z okupace Československa. (…)

Lit.: Švarcová, Alžběta – Pokorný, Jan – Veselovský, Martin: Z vývoje po roce 1968 se vzpamatováváme dosud, soudí Petr Pithart. In web ČRo Plus, 21. srpen 2018 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Hostem je expředseda české vlády Petr Pithart. A pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: prezident Ludvík Svoboda pronáší projev z Pražského hradu.

Lit.: Švarcová, Alžběta – Pokorný, Jan – Veselovský, Martin: Historik Tůma o srpnu 1968: Brežněvův odhad byl naprosto správný. In web ČRo Plus,  20. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Studio 68: Hosty jsou historik Oldřich Tůma a komentátor Petr Nováček. Připomínají mezinárodní situaci v srpnu 1968.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček a historik z Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma mluví (nejen) o mezinárodní situaci v srpnu 1968. Rozhovor doprovází historická rekonstrukce událostí 20. srpna 1968: připomíná první zprávy o narušení československé hranice i přílet moskevského civilního speciálu na pražské letiště v Ruzyni.

„Všechny ty řeči, jež dodnes plní ruská média, že Západní Německo, USA nebo NATO byly v roce 1968 připraveny obsadit Československo, jsou naprosto nesmyslné. Západ, až na slovní protesty, na invazi nijak nereagoval. Břežněvův odhad byl naprosto správný,“ říká historik Oldřich Tůma ve Studiu 68.

Lit.: Švarcová, Alžběta – Pokorný, Jan – Veselovský, Martin: Okupace přijít musela, byla to rána na solar, vzpomíná Zdeněk Svěrák. In web IRozhlas, 22. 8. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Muselo to přijít, vzpomíná Zdeněk Svěrák, tehdejší redaktor Československého rozhlasu, na 21. srpen 1968. „Sovětský svaz nám ukázal, co jsme věděli, ale nechtěli jsme si přiznat – že jsme jeho kolonií.“

Psal se 21. srpen, pár hodin po půlnoci, a tehdejšího člena armádní redakce Československého rozhlasu Zdeňka Svěráka vzbudila sousedka. S jedinými slovy: „Pusťte si rádio!“

„Okamžitě jsem jel pro Čepelku. Ten vyšel vesele z domu a říká: Co tu děláš? Odpovídám: Obsadili nás Rusové! Chvíli zkoprněle stál, pak si za mě sedl na motorku a říká: Tak jedem!“

Vysílali bez přestávky

Jejich ranní cesta je zavedla přímo k budově Československého rozhlasu na Vinohradské třídě. „Před rozhlasem už ale bylo tolik lidí, že jsme se rozhodli jít do toho ‚svého’, protože tam nás bylo potřeba,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák.

„Byla to pro mě rána na solar. Probudil jsem se ze svého naivismu a zjistil jsem, že myšlenka socialismu s lidskou tváří je naivní.“

Zdeněk Svěrák

Naráží přitom na málo známý, ale tehdy velmi podstatný fakt. Armádní redakce Československého rozhlasu, ve které pracoval, totiž nesídlila na Vinohradské, ale na detašovaném pracovišti v Dykově, dříve Hviezdoslavově ulici číslo 14.

Málokdo o této ukryté budově věděl. A Zdeněk Svěrák a jeho kolegové toho využili. „Jakmile někdo přišel s nápadem, že bychom se mohli stát náhradním rozhlasovým pracovištěm, odšroubovali jsme ceduli, která budovu identifikovala.“

Zažili tak něco, co jejich kolegové z Vinohradské ne: během dnů, které následovaly, se jim podařilo vysílat bez přestávky. Nikdo z kolegů-rozhlasáků, kteří o poloze budovy jako jediní věděli, je totiž neudal.

Bledí, zaražení vojáci

To, že riskují své kariéry, v oněch posrpnových dnech rozhlasáci věděli. Uvažovali ale o tom, že jim hrozí i něco horšího? 

„Setkání z očí do očí je důležité. Já sám jsem si položil otázku, zda bych chtěl padnout. Když jsem ale viděl ty bledé, zaražené sovětské vojáky, kteří vůbec nevěděli, proč tu jsou, připadalo mi to jako zmarnění života,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák.

„Když jsem ruské vojáky, ještě na Václavském náměstí, oslovil, nikdo na mou ruštinu nereagoval. Pak mi ukázali na jednoho, který byl asi politruk. Ten mi řekl: ‚My znájem golosa Bonna i Vašingtóna.‘ Známe hlasy Bonnu a Washingtonu. A já jsem mu marně říkal, že jsme samostatná republika.“

Navzdory všemu dnes Zdeněk Svěrák na 21. srpen 1968 nevzpomíná s hořkostí. „Bylo to svým způsobem pěkný,“ přiznává. „Viděli jsme, kolik lidí s námi šlo a že bez rozhlasu, který byl stmelovadlem celého národa, by byla společnost bezradná,“ vysvětluje.

Lit.: Švarcová, Alžběta – Pokorný, Jan – Veselovský, Martin: Putin nechal uzavření sovětských archivů prodloužit, mají špatné svědomí, říká Alexej Kelin. In web ČRo 1 Radiožurnál,  21. srpen 2018  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hosty jsou Alexej Kelin, který zastupuje Rusy žijící v Česku v Radě vlády pro národnostní menšiny, a rusista Libor Dvořák. Součástí vysílání je i deset let stará vzpomínka Vladimíra Fischera. A pokračuje zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: okupační armády zaznamenávají první problémy v dopravě, končí schůze PÚV KSČ, na mimořádném jednání zasedá Národní bezpečnostní rada USA.

Lit.: anonym: Studio ´68: Speciální vysílání Českého rozhlasu. In web ČRo, srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Přijďte si společně s námi připomenout události srpna 1968, okupaci minutu po minutě, prostřednictvím rozhlasového vysílání, které začne na stanici Český rozhlas Radiožurnál v pondělí 20. srpna ve 21 hodin, tedy pár minut před tím, než se o 50 let dříve objevilo na ruzyňském letišti první vojenské letadlo.

Třináct hodin poběží přímý přenos z největšího studia S1 na Vinohradské ulici, ve kterém se moderátoři Jan Pokorný a Martin Veselovský spolu s reportéry Českého rozhlasu přenesou do roku 1968 a budou minutu po minutě přenášet tehdejší události.

Vstup zdarma. Kapacita studia je omezena, ale pro zájemce bude připravena i vedlejší místnost, kde se celé dění bude přenášet na plátno.

Návštěvníci budovy Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě na místě antikvariátu budou mít navíc unikátní příležitost vstoupit přímo doprostřed probíhající invaze prostřednictvím virtuální reality. V místě bývalého květinářství se budou promítat rozhovory natočené s pamětníky, kteří v roce 1968 pracovali v Československém rozhlase.

Po skončení přenosu v úterý v 10 hodin zazní premiérově na stanicích Českého rozhlasu nová hra Včera, dne 20. srpna s Táňou Vilhelmovou, Vojtou Dykem, Miroslavem Krobotem a Davidem Novotným v titulních rolích. Autorem rozhlasové hry je Petr Kazda, režie se ujal Aleš Vrzák.

Po skončení vysílání následuje od 11 hodin pietní akt před budovou Českého rozhlasu.

Padesáté výročí připomíná také vzdor rozhlasu

Československý rozhlas v roce 1968 udržoval kontakt mezi legálním vedením země a obyvatelstvem, přispěl k odvrácení chaosu a zřejmě zabránil více obětem na životech.

Prostřednictvím zahraničního vysílání také informoval cizinu o situaci v Československu. Srpnová okupace v roce 1968 si na území hlavního města vyžádala 25 lidských životů, šestnáct z nich zemřelo v okolí tehdejšího Československého rozhlasu.

Akce vyvrcholí koncertem

Koncert začne 21. srpna od 20:00 na Václavském náměstí.

Hudební dramaturg Petr Král s Petrem Maláskem, který připravil nové aranže písní Lady Carneval, Bratříčku, zavírej vrátka, Želva nebo Klaunova zpověď, oslovili Martu Kubišovou, Lucii Bílou, Martu Jandovou, Terezu Černochovou, Janu Kirschner, Anetu Langerovou, Vojtu Dyka, Matěje Rupperta, Xindla X a Honzu Křížka. Kromě kapely Petra Maláska je doprovodí i bubeníci z kapely Tam Tam Batucada a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Na Projektu 1968 se kromě Českého rozhlasu a Magistrátu Hlavního města Praha podílí také Ústav soudobých dějin Akademie věd, Ústav pro studium totalitních režimů, Národní muzeum, Národní filmový archiv, Czech Photo a mnoho dalších subjektů.

PROGRAM:

21:00 přenos ze Studia ’68 s pamětníky, historiky a reportéry v terénu

6:00 Český rozhlas Plus se vrátí ke svému vysílání, Studio ’68 bude dál pokračovat na Radiožurnálu

10:00-10:30 většina stanic Českého rozhlasu odvysílá hru Včera, dne 20. srpna…  

11:00-12:00 Radiožurnál, Dvojka a Český rozhlas Plus odvysílají pietní akt k uctění zemřelých u Československého rozhlasu v roce 1968

Lit.: Hanáčková, Andrea: Srpnové sympatie rozhlasu. Na jak dlouho? Andrea Hanáčková ve svém novém blogu shrnuje současnou situaci kolem Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média v době „osmičkového“ výročí. In web DokRevue, 30. 8. 2018 (článek). – Cit.:  Blog píšu na sklonku srpna 2018, ve dnech, kdy doznívá vysílání koncentrované k datu 21. srpna 1968. Ať zapnu rozhlas na kterékoliv stanici, všude někdo vzpomíná, popisuje, jak to bylo, nesentimentálně mluví o tom, že většina lidí jednala tehdy intuitivně a podle zaběhnutých pracovních návyků. Vyšly skvělé speciály, znovu vysílá Rádio Retro, komentátoři se přou o ne-vhodnost lidové nespokojenosti při pietním aktu před rozhlasem, kdy dav přepískal projev premiéra Babiše. K rozhlasu je upřena pozornost a mnoho lidí si vzpomíná na nejlepší léta strávená právě s tímto médiem. Otázkou je, jak Český rozhlas s touto pozorností a nostalgickou vděčností naloží. Brzy totiž přijde podzim a s ním nutné dozvuky rozhlasové zimy, jara a léta.

Pamětníci stárnou

Kulatá výročí obvykle vyvolávají v rozhlase paniku. Osmičkové výročí! Zase! Co s tím? Husarské kousky, které se ještě před patnácti dvaceti lety dařily špičkovým rozhlasovým reportérům, už není snadné zopakovat. Kdo vyslechl před lety strhující pátrání Marka Janáče po studiu 7 v labyrintu rozhlasových chodeb a schodišť, kterým dokazoval, jak obtížné bylo pro okupanty rozhlasové vysílání skutečně vypnout, kdo slyšel podobnou rekonstrukci Tomáše Černého mimo jiné o srpnovém vysílání na severu Čech, ví, jak postupně pamětníci – stále stejní respondenti těchto dokumentů – stárnou a jak je těžké uchovat vzpomínkám auditivní svěžest.

Výrazně se to projevilo v ambiciózním projektu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus Studio 68, kdy moderátoři Jan Pokorný a Martin Veselovský hostili po celou „okupační“ noc z 20. na 21. srpna komentátory, pamětníky, tehdejší rozhlasáky a mluvili s nimi o událostech před půl stoletím. Pomalé a často usedavé vzpomínky, jakkoli zajímavé, v horizontu mnoha hodin však přece jen občas únavné, ožily vždy v okamžiku, kdy se z terénu hlásili reportéři s inscenovanými reportážemi rekonstruujícími události okupační noci. Slyšeli jsme o mostech, po kterých právě „teď“ přejíždí těžká vojenská technika, o střelbě v konkrétních ulicích českých měst, o tom, jak fungovaly v dané době telefony, vlaky, letiště či pošty. Všechno působilo velmi autenticky, reportéři si dali záležet i na zvukových podkresech. Skutečně reportážní popis toho, co se přesně dělo v jednotlivých chvílích daných dní, to však nebyl, naštěstí vyšel už v roce 2008 v Radioservisu na CD Srpen 1968 jako desetihodinový komentovaný výběr autentických nahrávek. (Kdo by chtěl syrovou chronologicky řazenou auditivní svodku srpnových dnů, najde ji i na bohaté stránce Ústavu pro studium totalitních režimů.)

Skvělou práci odvedlo opět Centrum Nová média, které připravilo webový speciál 1968. Vynikající interaktivní mapa, vrstevnatá časová osa Den po dni, soutěž o nejlepší fotku roku 1968, při níž vyšly na světlo někdy skutečně vynikající černobílé reportáže. Analytický charakter výročí logicky nahrál spoustě fundovaných pořadů na Plusu, ale výborné rozhovory zněly i ve dvojkové Kávě o čtvrté nebo u Lucie Výborné na Radiožurnálu. Intenzivně promoval rozhlas i historicky první společné vysílání stejného programu na všech stanicích, původní rozhlasovou hru Petra Kazdy Včera, dne 20. srpna. Přestože autoři použili několik autentických hlášení, nešlo o dokudrama, i když postavy konkrétních rozhlasových techniků i reportérů byly inspirovány skutečnými rozhlasáky.

Jakkoli je osmičkový rok podle Jiřího Pehe pravidelně přehlídkou národních traumat, rozhlasáci bývají připraveni dobře. Otázkou je, co se stane, až srpen pomine.

Co je viditelné hned a co až později

V rozhlase se toho totiž nasbíralo za poslední měsíce opravdu hodně a těžko říci, kdo z toho má radost. Je ale poměrně jasné, kdo z toho může profitovat a politicky těžit. Od sporu generálního ředitele Zavorala s reportérem Jankem Kroupou a následnou vlnou vzdoru v samotném rozhlase působí každá další zpráva jako odkrytí neuralgických bodů současné podoby veřejnoprávního média. Od počátku roku avizované propouštění zaměstnanců se v souvislosti s událostmi uvnitř rádia nutně jeví jako normalizační opatření, jakkoli se vedení rozhlasu opakovaně zaklíná větami o optimalizaci. Odvolání na platovou politiku působí krajně alibisticky v situaci, kdy se od roku 2005 nezvedl rozhlasový poplatek a žádný ředitel neměl od té doby odvahu sdělit koncesionářům, že v 21. století není možné dělat moderní veřejnoprávní rozhlas za cenu jednoho cappuccina měsíčně. Nejasně komunikované personální kroky a ekonomicky i eticky pochybné teorie o tom, že ušetřené peníze propuštěných kolegů umožní navýšit plat těm, kdo měli štěstí a mohli v rádiu zůstat – to je hořký obraz současných, mediálně hojně propíraných vztahů vrcholného managementu a rozhlasových odborů. Petice, otevřené dopisy, napjatá atmosféra mezi zaměstnanci, zprávy o účelových osobních dotaznících a personálních pohovorech, nic z toho obrazu rozhlasového média u veřejnosti neprospívá. Je pravda, že generální ředitel mluví i o pravděpodobnější příčině napjaté finanční situace v rozhlase – budoucí novele o DPH, která by zrušila výjimku pro veřejnoprávní média. Právě na tomto poli je zřejmě nutné efektivně jednat o zachování této výjimky.

Velmi ztuha se v Čechách prosazují základní etická pravidla pro lidi pracující v médiích ve vztahu k jejich politickým ambicím. Různé experimenty a testy flexibility zákonů nebo profesního kodexu se nevyhýbají ani Českému rozhlasu. V létě vyšly brzy po sobě dvě zprávy o neetickém chování lidí z veřejnoprávních institucí: Člen Rady ČTK Petr Žantovský v rozporu se zákonem účinkuje v pořadech Českého rozhlasu a jako externista si zde nechává honorovat své diskuzní příspěvky v programu vlastní manželky. Ředitel brněnského studia Jaromír Ostrý zase nevidí problém v tom, že by se případně po neúspěšném pokusu o zisk senátorského křesla za hnutí ANO vrátil do křesla ředitele brněnského studia Českého rozhlasu. „Z principu svého zaměstnání pro něj platí mnohem přísnější kritéria nezávislosti a profesní etiky než v případě soukromých médií,“ glosuje druhý případ přiléhavě Jan Motal.

A pohlédněme ještě na orgán, který to má všechno kontrolovat a velmi přiměřeně a uvážlivě regulovat, tedy na Radu Českého rozhlasu. To, co probíhá dlouho skrytě v parlamentních kuloárech, přes lobbisty a důvěrné informace při volbě nových radních do Rady Českého rozhlasu, se pak projeví jako velký průšvih ve chvíli, kdy takoví radní začnou skutečně mluvit o tom a do toho, co rozhlas vysílá a jak. To jim mimochodem podle zákona naprosto nepřísluší, neomalenost je však už jaksi zakotvena v profesních profilech některých radních. Konkrétně nás tedy rada uprostřed léta obdařila neuvěřitelně trapnou kauzou údajného auditivního „porna“ v dopoledním vysílání stanice Vltava, ještě konkrétněji tří slov ve třech lehce vulgárních obrazech, jež byly citací uměleckého díla (románu Alana Hollinghursta Linie krásy). K čemu tento záhadný poukaz na neslušnost artové stanice sloužil, bylo zjevné velmi brzy z komentáře radního Tomáše Kňourka v Parlamentních listech, kdy do jednoho pytle naházel zvrhlou Británii, literární prasečiny a jistěže islamisty (bez prolinku, ať si to laskavý čtenář dohledá). Podobně případně se vyjádřil radní Vítězslav Jandák, který z vyslechnutého úryvku literárního pořadu usoudil, že „stanic je moc“. Smát se tomu nelze, protože jednání těchto lidí vůči rozhlasu je nebezpečné a jejich vyjadřování bohorovné a zcela nekompetentní. Naprosto zarážející je především reakce celé rady, která ochotně panu Kňourkovi skočila na špek a místo prostého požadavku na nutný čas k seznámení se s celým pořadem (šlo o hudebně-literární koláž Ahoj! aneb Na počátku byla voda!) vynesla okamžitě příkrá hodnocení na základě několikaminutové ukázky. Orgán volený Poslaneckou sněmovnou, skupina lidí, která má kontrolovat činnost Českého rozhlasu a střežit jeho veřejnoprávní poslání, posuzuje na základě nahodilého podnětu dvouhodinový pořad podle jediné citace vytržené z kontextu. Kdyby to nebylo tak tristní, mohli bychom se tomu smát jako scéně z Cimrmana, když Lehár, Kalmán, Nedbal a Piskáček nahlédnou do partitury operety Proso a jurodivě vykřikují své posudky na něco, co nikdy neslyšeli („tvrdá pornografie“, „drsné maso“). Teprve se uvidí, jaký efekt bude mít množství rozhořčených reakcí posluchačů, překladatelů, literátů na Facebooku i přímé písemné stížnosti na chování radních, jež mířily k samotné radě i do Poslanecké sněmovny.

Samozřejmé věci

V loňském roce Český rozhlas velmi efektivně a zcela v duchu média „veřejné služby“ oslovil českou veřejnost projektem Ježíškových vnoučat. Díky rozhlasu se zvedla obrovská vlna solidarity vůči seniorům a rozhlas byl na několik měsíců lídrem těch nejlepších společenských pohnutek lidí v této zemi.

Dva tři týdny srpna 2018 podobně připomněly v multimediálním kontextu, že před půl stoletím byl Československý rozhlas progresivním, úctyhodným a respektabilním médiem. Vůbec není od věci opakovat zdánlivě obyčejné věci, které pamětníkům připadají banálně samozřejmé, lidem mladším čtyřiceti let však možná už nepředstavitelné.

Při pietním aktu 21. srpna 2018 před budovou rozhlasu na Vinohradské ulici připomněl generální ředitel René Zavoral ve svém projevu jedinečnou vlastnost rádia a jeho vysílání: možnost identifikovat si slyšenou informaci s konkrétní hodnotou, například svobodou, a být ochoten pro zachování takové hodnoty něco udělat. V roce 1968 jít k budově rozhlasu a bránit ji.A tu nejvíce „samozřejmou“ věc ve veřejném prostoru řekl při stejné příležitosti předseda Senátu Milan Štěch: „Právě rok 1968 ukázal, jak zásadní roli mohou v kritických chvílích života společnosti sehrát veřejnoprávní média. /…/ Považuji různé pokusy o diskreditaci veřejnoprávních médií: Českého rozhlasu, České televize a ČTK za nepřijatelné, neboť bez nich bychom zůstali odkázáni pouze na soukromá média a jen obtížně bychom rozlišovali objektivní a účelové informace.“

Bylo by vynikající, kdyby vysoký kredit, který  značce Český rozhlas buduje den za dnem tisícovka rozhlasáků, většinou dobře vzdělaných, s pevně ukotvenými zásadami profese a perfekcí, neničily nepromyšlené výroky, osobní výpady a zbytnělá ega jednotlivců. Každý další otřes nahrává všem prorokům konce veřejnoprávních médií, všem kreativním dobrodincům, kteří by rušili koncesionářské poplatky, všem chytrákům, kteří by nejraději sloučili rádio s televizí, aby se to pak jednodušeji celé ovládalo přes jedinou radu. S pohledem na okolní země přestalo být ohrožení latentní. Manévry na hranicích demokratických médií jsou zjevně v plném proudu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)