Nepodpílime si štíty tatranské (Nepodřežeme si štíty tatranské, 1985)

Ernest Weidler. Feature. Režie Viera Weidlerová.

Účinkují Ernest Weidler, Jana Bárdošová, Ján Mistrík, Ľubo Roman, Mária Dacejová, Eva Večerová, Peter Jezný, Boris Farkaš a Marián Gallo.

Natočeno 1985. Repríza 4. 9. 2018 (Rádio Litera, 18:30 h).

Lit.: Šaráková, Lucia: Nevesty hôľ, lesní mužíci a naše Tatry – 1. časť. Téma týždňa. In web Rádio Litera, 2. 9. 2018 (článek). – Cit.:  Septembrové dni naplníme nevestami hôľ, stromovými barónmi, lesnými mužíkmi či dievčatkom z hôr menom Heidi. V Čítaní na pokračovanie sa môžete započúvať do knihy Itala Calvina Stromový barón. Tí, ktorí máte radi naše Tatry, nenechajte si ujsť fíčer Ernesta Weidlera pod názvom Nepodpílime si štíty tatranské. Je síce z 80. rokov minulého storočia, prešlo od jeho vzniku viac ako 30 rokov, a predsa sa človek/turista v Tatrách stále nepoučil. (…)

Od utorka vám ponúkame fíčer Ernesta Weidlera Nepodpílime si štíty tatranské. Autor bol publicistom a rozhlasovým redaktorom, ktorý sa neuspokojil s „jednoduchými rozhovormi“. Vo svojich obľúbených žánroch – fíčroch – dával reportážam „ďalšiu dimenziu.“ Ako v tomto prípade, kedy sa s mikrofónom vybral do Tatier, konfrontujúc opýtaných s ekologickým aspektom vtedajšieho života v horách, ktorý už musel čeliť turisickému a tým i dopravnému rozmachu. Hoci ide o 30 rokov starý dokument, ktovie čo by sa bolo stalo, keby sa tieto témy začali vnímať s plnou vážnosťou už vtedy. Účinkujú Ernest Weidler, Jana Bárdošová, Ján Mistrík, Ľubo Roman, Mária Dacejová, Eva Večerová, Peter Jezný, Boris Farkaš a Marián Gallo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)