Zápisník zahraničních zpravodajů – Jmenoval se Antis (2018)

Poslechněte si příběh psa Antise, českého válečného hrdiny vyznamenaného Brity za statečnost.

Natočeno 2018. Premiéra 9. 9. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál).

Věrný až do smrti – černý nápis v češtině se skví na zbrusu novém bílém mramorovém náhrobku. Oddanost a partnerství, to jsou dvě slova, která podle Bozděchovy dcery Niny nejlépe vyjadřují vztah jejího otce a německého ovčáka Antise.

„Antise jsem nikdy nepotkala, narodila jsem se až po jeho smrti. Ale byl vždy částí mého života. Na tom příběhu jsem vyrostla. Vztah mého táty a Antise byl zcela výjimečný. Byla to naprostá důvěra, partnerství. Náhoda je svedla dohromady a zůstali věrni jeden druhému,“ vypráví s pohnutím Nina.

Z nalezence hrdinou

Příběh německého ovčáka Antise je skoro neuvěřitelný. Štěně zachráněné ve Francii propašoval Václav Bozděch do Anglie. Tam se stal Antis kmenovým příslušníkem 311. československé bombardovací perutě. Byl jediným psem, který prokazatelně létal v bojových misích, dokonce měl vlastní kyslíkovou masku.

Po válce byl vyznamenán Medailí Marie Dickinové za statečnost a mimořádné služby v Anglii, Francii a severní Africe. Filmový týdeník z roku 1949 zaznamenal, jak psa Antise dekoruje polní maršál Archibal Wavel.

„Jedná se o nejvyšší vyznamenání, jaké může dostat zvíře sloužící v armádě. Je to ekvivalent Viktoriina kříže. Antis byl první neanglický pes, který medaili získal,“ vysvětluje Amy Dickinová z organizace, která se o hřbitov zvířecích veteránů stará.

Legenda jménem Antis

Hrob psího hrdiny Antise přiláká na hřbitov v Illfordu stovky lidí ročně. „Nedávno tady byl muž z Holandska. Vidět Antisův hrob byl jeho sen od dvanácti let, kdy četl jeho příběh. Když sem ten čtyřicátník přišel, rozplakal se,“ popisuje průvodce Steve Plaistow.

Jméno Antis není dodnes ve Velké Británii zapomenuté. Stejné jméno má i field španiel, kterého od skotské charitativní organizace podporující válečné veterány dostal bývalý příslušník královského dělostřelectva Thomas Masters.

„Jsem hrdý na to, že můj pes se rovněž jmenuje Antis. Já sám jsem nositelem vyznamenání za účast v misi OSN. Ale s oceněním, které obdržel za své hrdinství český ovčák Antis, se nemohu vůbec srovnávat,“ říká Thomas, který si také přišel prohlédnout nový hrob.

Hrdinství létajícího psa Antise je u nás skoro neznámé. Po únoru 1948 totiž Václav Bozděch i se svým psím hrdinou emigroval do Velké Británie a jeho příběh měl upadnout do zapomenutí.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)