Rádio Retro – 55 let Meteoru (2018)

Rovných 20 hodin historických nahrávek jednoho jediného pořadu nabídne obraz proměny Meteoru od 60. let do roku 2013, uslyšíte hlasy vědců a reportáže o přírodě.  Připravil Tomáš Černý.

Natočeno 2018. Premiéra 12. 9. 2018 (Rádio Retro, 0:00 – 20:00 h).

Obsah:

0:00    Vraťte se zdravá a krásná (1938)
Přednáška profesora Karlovy university, psychiatra Dr. Vladimíra Vondráčka. O významu dovolených. Rozhlas pro ženy.

0:19    Přednáška UNESCO – část (1946)
Úvaha o W.Harveyovi, objeviteli krevního oběhu (UNESCO). Jedna z přednášek sestavená kanadskou rozhlasovou společností.

0:21    Hudební intermezzo
Hraje Orchestr R.A.Dvorského.

0:31    Reportáž z kapky vody (1958)
Napsal Dr. Josef Kolář, režie Josef Svátek, inspice Josef Fryč. Hudbu složil a malý instrumentální soubor řídí V. P. Mlejnek. Účinkují Oldřich Lukeš, Antonín Zíb, Miroslav Šipovič, Eliška Ciklová.

1:05  Chlapec, kterému se splnil sen (1958)
Pásmo Františka Gela o Jindřichu Schliemannovi, objeviteli starověké Tróje. Účinkují Dagmar Sedláčková, Antonín Zíb, Karel Höger, Bohumil Švarc. Režie Miloslav Disman.

1:33  Dostaveníčko v Sargasovém moři (1958)
Rozhlasové pásmo o záhadném životě úhořů. Připravil a režie Karel Pech, účinkují František Beránek, Karel Kastner, Vladimír Čech, Jiří Hurta, Karel Pech a Dagmar Sedláčková.

2:02  Hudební intermezzo
Hraje Orchestr Karla Vlacha.

2:17  Mlčící pacienti – 1. část (1963)
O rozdílech mezi rostlinou a živočichem. Rozhovor s ředitelem Ústavu experimentální botaniky akademikem Ctiborem Blattným o zvláštních pacientech lékařů – rostlinách. Pro Meteor připravil a uvádí Oldřich Unger.

2:37   Mlčící pacienti – 2. část (1963)
O nebezpečných nepřátelích rostlin – virech. Rozhovor s ředitelem Ústavu experimentální botaniky akademikem Ctiborem Blattným o zvláštních pacientech lékařů – rostlinách. Pro Meteor připravil a uvádí Oldřich Unger.

2:57   Mlčící pacienti – 3. část (1963)
O neviditelných houbách. Rozhovor s ředitelem Ústavu experimentální botaniky akademikem Ctiborem Blattným o zvláštních pacientech lékařů – rostlinách. Pro Meteor připravil a uvádí Oldřich Unger.

3:15    Mlčící pacienti – 4. část (1963)
O poslání fytopatologa – rostlinného lékaře. Rozhovor s ředitelem Ústavu experimentální botaniky akademikem Ctiborem Blattným o zvláštních pacientech lékařů – rostlinách. Pro Meteor připravil a uvádí Oldřich Unger.

3:32   Hudební intermezzo
Výběr snímků z fonotéky Českého rozhlasu.

4:00    Meteor – reportáž z mraveniště (1965)
Rozhovor o „podivuhodném“ hmyzím státě. Připravili Oldřich Unger a Jaroslav Krupka.

4:28   Meteor – Lovy s mikrofonem 1 (1966)
Nahrávky ptačích hlasů komentují autor pořadu Oldřich Unger a ornitolog Národního muzea Jan Hanzák.

4:53   Meteor – Lovy s mikrofonem 2 (1966)
Nahrávky ptačích hlasů komentují autor pořadu Oldřich Unger a ornitolog Národního muzea Jan Hanzák.

5:15   Meteor – Boubínská sekvoj (1966)
Rozhovor pod velkým smrkem v Boubínském pralese. Hovoří Jaroslav Řehák a Oldřich Unger, který pořad také připravil. Režie Josef Krofta.

5:37   Hudební intermezzo
Hraje instrumentální skupina Studio 5.

5:44   Meteor – Co „říká“ kočka? (1966)
Pásmo o obyčejných i neobyčejných zvířatech a jejich hlasových projevech v různých situacích. S ředitelem ZOO Praha Dr. Zdeňkem Veselovským připravil Oldřich Unger. Režie Josef Svátek.

6:08   Osud jménem Meteor – vzpomínky Josefa Kleibla (2013)
Návštěva u někdejšího redaktora a zakladatele Meteoru na jeho chalupě. Pásmo s vyprávěním a ukázkami starých pořadů, písničky pro Meteor. Připravili Táňa Smržová a Tomáš Černý, který pořad uvádí. Vysíláno v pořadu RozHraní.

8:00    Meteor – Beatles jsou brouci (1967)
S mikrofonem za zvukovými projevy cvrčků a cikád. Připravili Josef Král a Oldřich Unger, který pořad také uvádí. Režie Josef Svátek.

8:22    Meteor – Zemětřesení (1967)
Pásmo o nebezpečném rozmaru přírody natočené díky nahrávkám reportérů a redaktorů japonské rozhlasové společnosti NHK. Připravil a uvádí Oldřich Unger, režie Věra Kovaříčková.

8:46   Meteor – Jak se loví slon (1967)
Reportážní rozhovor s profesionálním lovcem slonů v africkém pralese. Česká verze příběhu z roku 1965, kdy se polský reportér Witold Zadrowski vydal do Afriky a natočil vzpomínky lovce slonů. Do české verze převedl Oldřich Unger. Spoluúčinkuje Bohumil Křížek. Technická spolupráce Jitka Borkovcová, režie Věra Kovaříčková.

9:10   Meteor – Za přírodou do Anglie (1968)
V době největšího uvolnění poměrů směl reportér Oldřich Unger na celý měsíc s reportážním mikrofonem navštívil Velkou Británii. Díky spolupráci s přírodovědnou redakcí BBC v Bristolu natočil mnoho záběrů o britské přírodě a čerpal z nich v mnoha vydáních Meteoru.

9:33   Meteor – Království vodních ptáků (1968)
V době největšího uvolnění poměrů směl reportér Oldřich Unger na celý měsíc s reportážním mikrofonem navštívil Velkou Británii. Díky spolupráci s přírodovědnou redakcí BBC v Bristolu natočil mnoho záběrů o britské přírodě a čerpal z nich v mnoha vydáních Meteoru.

9:53    Meteor – Na Orkneye za tuleni (1968)
V době největšího uvolnění poměrů směl reportér Oldřich Unger na celý měsíc s reportážním mikrofonem navštívil Velkou Británii. Díky spolupráci s přírodovědnou redakcí BBC v Bristolu natočil mnoho záběrů o britské přírodě a čerpal z nich v mnoha vydáních Meteoru.

10:18   Meteor – Expedice Lambaréné (1968)
Setkání tentokrát nad zvukovým albem účastníků expedice Lambaréné. S Lubošem Kropáčkem a Mílou Topinkou připravil Bohumil Kolář. Režie Karel Weinlich.

10:49   Meteor – Ostrov buřňáků (1970)
V době největšího uvolnění poměrů směl reportér Oldřich Unger na celý měsíc s reportážním mikrofonem navštívil Velkou Británii. Díky spolupráci s přírodovědnou redakcí BBC v Bristolu natočil mnoho záběrů o britské přírodě a čerpal z nich v mnoha vydáních Meteoru.

11:07   Reportérem, hercem… údržbářem (2015)
Tím vším byl Oldřich Unger. Druhá půle 20. století ho učinila rozhlasovým redaktorem – prvním tvůrcem slavného Meteoru, dopřála mu úspěch na jevišti Divadla Járy Cimrmana a pak ho odvála do USA, kde se bohatým lidem staral o jejich rezidence a jachty. Zemřel v září roku 2015. O osudu tohoto citlivého chlapkáka vyprávějí jeho někdejší spolupracovníci Josef Kleibl, Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka, Jiří Grygar a manželka Ivana Ungerová. Připravili Jarmila Lakosilová a Tomáš Černý.

12:00  Meteor – Renesanční vědec (1975)
Meteor, populárně vědecký magazín pro mládež. Připravili Bohumil Kolář, Josef Kleibl a Rudolf Čechura. Putování po stopách slavného renesančního vědce Tadeáše Hájka z Hájku, provází Dr. Z. Horský.

13:01   Meteor – Netopýři z hradní studny (1976)
Repo Josefa Kleibla o práci mladých ochránců přírody z Osečné. Zimovištěm netopýrů provází Kamil Sedláček ze státní ochrany přírody.

13:16   Meteor – Nad cestovním deníkem Miloslava Stingla (1977)
Populárně vědecký magazín pro mládež. Nad cestovním deníkem z Mikronésie si povídáme s PhDr. Miloslavem Stinglem o Nan Mandolu – jedné z velkých archeologických záhad. Připravili Miluše Tikalová a Bohumil Kolář.

14:11  Meteor – Macocha – Svět ticha (1979)
Moravský kras, podzemní svět ticha a svět tmy, jehož výzkum je součástí vědeckých studií geografického ústavu ČSAV o životním prostředí. V pořadu použity repa, záběry z jeskyní, zvuky netopýrů a vody. Připravil Vladimír Simanov, režie Jiřina Martínková. Uvádějí Dagmar Sedláčková a Josef Kleibl.

15:06   Meteor Josefa Kleibla (1985)
O netopýřích žabožroutech, Vltavíny, Znovuobjevená jeskyně Lascaux, Z deníku etnografa, Brouci mluví, Kulani se vracejí, Setkání – povídka Jaroslava Veise, úprava Miluše Tikalová, účinkují E.Cupák, J.Somr, J.Adamíra, I.Prachař, J.Mráz, M.Moravec. Uvádějí Dagmar Sedláčková a Josef Kleibl.

16:00   Meteor Ivo Budila (1993)
Populárně-vědecký magazin pro mládež. – Kde pramení násilí (hovoří primář František Koukolík), Jak si ryby povídají, Amundsen, 16000 párů zestárlých bílých dvojčat, tři povídky prof. Ilji Hurníka – Stromy, Pramen, Kosmologie. Uvádějí Dagmar Sedláčková a Ivo Budil.

17:00   Meteor – 40 let, sestřih z oslavy (2003)
Když bylo Meteoru čtyřicet let, šešli se ve studiu 2 Českého rozhlasu lidé, kteří k němu měli co říci a zástupci vedení. Moderátor Radek Havel dal některým slovo a toto je výběr z původně neupravené nahrávky setkání.

17:18   Meteor Jindry Jarošové (2006)
Neběžela tudy ryba? Perpetuum mobile, V čem je ptakopysk podivný, Šachový hrob kněze Iufaa, Básník, který miloval fyziku. Uvádějí Jindra Jarošová a Jiří Vejvoda.

18:05   Meteor Marka Janáče (2011)
Spánková laboratoř, Spánek a jeho délka, Student, Cirkadiální rytmus, Mikrospánek. Uvádějí Kateřina Březinová a Marek Janáč.

18:57   Meteor – Kde se vzala voda? (2013)
Fiktirvní reportáž z volného cyklu Marka Janáče využívajícího jednak vědecké poznatky, ale také osvědčené postupy rozhlasové tvorby.

19:10   Marek Janáč komentuje archivní nahrávky (2013)
Jak slyší Marek Janáč nahrávky Meteorů Oldřicha Ungera nebo Josefa Kleibla. Na které aspekty jejich práce upozorňuje a čím ho fascinují nebo inspirují. A co se svých vlastních prací by uložil do archivu on sám? Připravil Tomáš Černý pro pořad Studio retro.

Lit.: Černý, Jiří: Rádio Retro oslaví 55 let Meteoru. In web Archiv ČRo, 12. 9. 2018 (článek). – Cit.: Rovných 20 hodin historických nahrávek jednoho jediného pořadu nabídne obraz proměny Meteoru od 60. let do roku 2013, uslyšíte hlasy vědců a reportáže o přírodě. Do digitálního éteru přiletí Meteor v noci z úterý na středu 12. září.

„S Meteorem lidé vyrůstali, některé dokonce inspiroval k volbě profese, otevíral posluchačům svět v době, kdy nebylo možné cestovat… ten pořad si zaslouží velkou oslavu a všichni jeho tvůrci a spolupracovníci za více než půl století naše poděkování“ říká s obdivem ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Vlajková loď

Meteor je nesporně vlajkovou lodí populárně-vědeckého vysílání Českého rozhlasu a jednou ze záruk seriózní veřejné služby, což bylo nejednou oceněno i ze strany vědců, kteří s pořadem spolupracovali a spolupracují nebo tento magazín s oblibou poslouchají. Vznikl kolem redaktora dr. Josefa Kleibla a jeho prvním tvůrcem byl Oldřich Unger. Vysílá se od 27. září 1963.

„Meteor si v sobě celých těch 55 let nese cosi z genetické výbavy samotných počátků rozhlasového vysílání,“ zamýšlí se dramaturg a moderátor Rádia Retro Tomáš Černý. „Otcové zakladatelé, zvláště pak redaktor Miloš Čtrnáctý, přece vkládali do existence rozhlasového programu víru v šíření poznání, vzdělání a výchovy posluchačů. Ukázalo se sice, že jen s tím se nevystačí, ale právě Meteor si tohle dokonale osvojil při plném zachování hravosti a aktivním rozvíjení rozhlasovosti.“

Grygar i reportážní opusy

Rádio Retro uvádí v plném znění pásma Františka Gela nebo Karla Pecha z doby, kdy se Meteor teprve rodil, dále mnoho brilantních reportážních opusů Oldřicha Ungera včetně kolekce jeho záběrů z novinářské cesty do Velké Británie v roce 1968.

Uslyšíte astrofyzika Jiřího Grygara, se kterým Oldřich Unger a Bohumil Kolář na počátku 70. let natáčeli na observatoři v Ondřejově, vybereme si pro příklad, jak Meteory zněly v různých obdobích, pořady dr. Josefa Kleibla, Ivo Budila, Jindry Jarošové i Marka Janáče.

Nepohodlný zakladatel

V komponovaných pásmech vyprávíme o životních osudech zakladatelů Meteoru dr. Josefa Kleibla nebo příběh redaktora Oldřicha Ungera, který musel rozhlas v první polovině 70. let opustit, později se s rodinou vystěhoval do USA a do Československa ani do rozhlasu se už nikdy nevrátil.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)