Mistr podvodník (2018)

104. díl Historie českého zločinu. Seznam jeho falešných jmen je úctyhodný. Dokázal přesvědčivě podvést desítky lidí a obrat je o dost peněz. Jeho výřečnost a „serióznost“ nevzbuzovala pochyby a všichni si všimli jeho špatně vyslovovaného „er“. Prokázal skvělé herecké nadání, když se mu podařilo podvést i policii. O koho jde, se dozvíte ve 104. části Historie českého zločinu. Případ z druhé poloviny 20. let minulého století na základě skutečných událostí napsala Bronislava Janečková.  Scénář Bronislava Janečková a Miloš Vaněček. Režie Jaroslav Kodeš. Hudební spolupráce Petr Šplíchal. Autorka projektu Bronislava Janečková

Účinkují Kryštof Krhovják, Jiří Schwarz, Petr Štěpánek, Karel Vlček, Dominick Benedikt Hájek, Dušan Sitek, Nataša Nosková Gáčová, Jakub Stich.

Natočeno 2018. Premiéra 26. 9. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 27 min.). Repríza 24. 12. 2018 (ČRo Plus, 8:34 h.; 23:04 h.); 4. 8. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Pozn.: Propagační texty uvádějí i variantu Mistr podvodníků

Lit.: rota – Janečková, Bronislava: Mistr podvodník. Skutečného radu Vacátka ale nepřevezl. In web ČRo 2 Praha, 26. září 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Seznam jeho falešných jmen je úctyhodný. Dokázal podvést a obrat desítky lidí. Prokázal skvělé herecké nadání, když se mu podařilo podvést i policii.

V lednu 1925 přišli na bezpečnostní oddělení pražského policejního ředitelství zaměstnanci firem Ernest Diessen a Erich Dorn, kteří shodně pátrali po svém šéfovi. Setkali se s ním osobně při nástupu, pak už ho nikdy neviděli.

Uzavřel s nimi skvělou smlouvu na měsíční plat 1200 korun, 3% provizi z uzavřených obchodů a 60 korun denních diet. Hned jim také koupil celoroční legitimaci na státní dráhy v ceně 4500 korun, na kterou si vzal zálohu 2000 korun. Jízdenka ale byla falešná.

(…) Vyšetřování případu se ujalo speciální Oddělení železniční policie (o něm více viz případ Záhada zavřeného vagonu) pod vedením legendárního vrchního policejního rady Josefa Vaňáska alias Vacátka. Ten dospěl k závěru, že Diessen a Dorn je jedna osoba. Inspektor Augustin a detektiv Kohout pak pod falešnými jmény odpověděli na podobný inzerát na práci jako postižení a s Diessenem/Dornem se setkali. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)