Kontexty – Dějiny kapitalismu 1/5 (2018)

Připravil Petr Šourek. Mistr zvuku Libor Ščerba. Scénář a režie Petr Šourek.

Účinkují Dan Šváb, Eva Čechová, Dan Dittrich, Petr Vančura, Petr Gojda, Daniela Čermáková. Hovoří kurátorka Alison Oswald.

Natočeno 2018. Premiéra 1. – 5. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava, 17:30 h). Repríza 2. – 6. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava, 1.30 hod.); 14. – 18. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:30 h).

Obsah: 1. Nákupní vozík. Kde se vzal a co nám dal symbol konzumu. – 2. Dopravní kontejner. Jak znormovaná plechová krabice zmenšila svět. -  3. Důchody. Pyramidový NEpodvod stojí na končící populační explozi způsobené kapitalismem. – 4. Průmyslová revoluce. Kapitalismus je jedna dlouhá průmyslová revoluce, která právě běží třetí kolo. – 5. Hodiny. Stroj na výrobu času.

Lit.: Šourek, Petr: Dějiny kapitalismu. In web ČRo 3 Vltava, 1. říjen 2018 (článek). – Cit.:  Petr Šourek zkoumá každodenní fungování kapitalismu na všedních věcech kolem nás. Hovoří se zajímavými lidmi po celém světě a vydává se tam, kde se o současném kapitalismu dozví nejvíc: na kontejnerový terminál, do hypermarketu, na správu sociálního zabezpečení, za atomovými hodinami nebo do továrny 3D tisku. Se svými herci pak přibližuje zajímavé momenty a postavy tří set let našeho kapitalismu.

Nákupní vozík. Kde se vzal a co nám dal symbol konzumu

Nákupní vozík je stejně všudypřítomný jako neviditelný. My jsme se za ním s mikrofonem vydali přímo tam, kde se zrodil – do supermarketu.

Toto bezmotorové vozítko je motorem supermarketizace, proměny světa v samoobsluhu. Nákupní vozík je spojkou mezi obchodem, autem a vaší lednicí. Svůj majetek v něm ale převážejí také bezdomovci. Válí se ve škarpách a topí rybnících. Symbol konzumu hojně využívají současní umělci.

V pořadu se setkáte s vynálezci nákupního vozíku, samoobslužnými pokladnami a krabicí müsli. Nechybí ani recept pro hospodyňky.

Protože nákupní vozík se počítá mezi důležité americké vynálezy, své místo našel ve sbírkách Muzea americké historie ve Washingtonu. V pořadu hovoříme s kurátorkou těchto sbírek,  Alison Oswald.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)