Větrník – Host ve studiu – Martin Plachý (2018)

Připravila Zora Ježková.

Hovoří Martin Plachý.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2018. Premiéra 4. 10. 2018 (ČRo Olomouc).

Lit.: Ježková, Zora: Člověk byl zrozen k běhu, tvrdí maratonec a propagátor přirozeného běhu Martin Plachý. In web ČRo Olomouc, 4. říjen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Běh je nejpřirozenější lidský pohyb. Bohužel přirozený běh je technika, kterou jsme podle Martina Plachého, náčelníka Maratonského klubu Prostějov, dávno opustili.

Martin mě překvapil hned v úvodu našeho setkání. Tento muž, který si rád zaběhne maraton nebo střihne ve skvělých časech triatlon a ve svých 53 letech je samá šlacha a sval, vlastně začal běhat, až když mu bylo 38 let. A důvod? Byl prý „dost při těle“ a kvůli sedavému způsobu zaměstnání ho pobolívaly klouby, necítil se dobře, neměl kondici a začalo mu to vadit. Dnes je důkazem toho, že běhat se dá začít s ohledem na zdravotní stav téměř v jakémkoliv věku, že správné běhání může léčit klouby i ploché nohy.

K běhání pro radost, ne primárně pro výkon, strhl už spoustu lidí a zároveň se běháním snaží pomoci mexickým indiánům Tarahumarům, nejlepším běžcům na světě. Proč? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Plachým.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)