{55 let od úmrtí Vlasty Buriana} (2017)

Připravila Regina Květoňová. Vlastovi Burianovi se říkalo král komiků, ale jeho život nebyl z nejveselejších. Zažil vzestupy i pády, přízeň i zavržení publika. Dnes uplyne 55 let od jeho smrti. Ve vysílání ho připomíná Ivan Klimeš z Národního filmového archivu.

Z archivních záznamů hovoří Jan Werich, Jana Werichová, Vladimír Javorský a Vlasta Burian.

Natočeno 2018. Premiéra 31. 1. 2017 (ČRo Plus).

Lit.: Květoňová, Regina – Přinosilová, Jana – Štechrová, Věra: Před 55 lety zemřel Vlasta Burian: „Jeho poválečný osud ho zlomil,“ říká Ivan Klimeš. In web ČRo Plus, 31. leden 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vlastovi Burianovi se říkalo král komiků, ale jeho život nebyl z nejveselejších… Zažil vzestupy i pády, přízeň i zavržení publika, velké bohatství i úplnou chudobu. Právě dnes je tomu 55 let, co herec, režisér a zpěvák Vlasta Burian zemřel.

Talent Vlasty Buriana pobavit diváky byl nezpochybnitelný. Jeho herectví stálo na improvizaci. Uměl zahrát nejrůznější povolání a charaktery. Dokázal imitovat zvířata i zvuky věcí. Ale spletenec chvály a pomluv zastínil pohled na to, co pro český film a divadlo znamenal, jak napsal herec Jan Werich v knize Úsměv klauna.

Většinu veřejnosti si proti sobě popudil rozhlasovým skečem Hvězdy nad Baltimorem, ve kterém parodoval tehdejšího ministra Jana Masaryka. Toto vstoupení mu po válce mnozí vyčítali, i když bylo jediné. Dalším vystoupením se vyhýbal předstíráním různých nemocí.

„Skeč natočil na permanentní nátlak, protože byl v očích německé veřejnosti, i té mocenské, absolutní hvězdou už od roku 1930. Pro ně to byla špička a oni potřebovali ty špičky dostat na svou stranu. V rozhlase vystupovala spousta dalších herců, které ta poválečná msta veřejnosti nepostihla,“ připomíná Ivan Klimeš z Národního filmového archivu.

Po válce byl Vlasta Burian odsouzen za kolaboraci. Byl obviněn z podpory nacismu, a že se společensky stýkal s Němci kvůli osobnímu prospěchu. Soud mu vyměřil tříměsíční vězení, půlmilionovou pokutu a veřejné pokárání.

„Jeho poválečný osud ho zlomil, i to, že ztratil publikum. Ztratil ho úředně – ne, že by ho lidé neměli rádi, ale zakázali mu vystupovat. Jeho návrat už byl vyhaslý, jen v estrádní podobě. Musel být neangažovaný v tom smyslu, že by se bouřil proti režimu, a už prostě končil,“ říká Ivan Klimeš.

O očištění Burianova jména usiloval na začátku 90. let divadelní historik Vladimír Just a herec Ondřej Suchý. Ministerstvo vnitra zrušilo nespravedlivý rozsudek nad Vlastou Burianem v roce 1994. Tím byl Král komiků oficiálně rehabilitován.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)