Host do domu – Martin Huba (2018)

Herec Martin Huba. V novém filmu Hovory s TGM se stal Tomášem Garigguem Masarykem. Jaké to bylo zahrát si prvního československého prezidenta? Jak výročí založení státu vnímají Slováci? A jak se v současné době žije herci, který nechápe, že jeho studenti nikdy nečetli Hamleta? Moderuje Martina Kociánová. Pořad není vysílán živě.

Natočeno 2018. Premiéra 26. 10. 2018 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.).

Lit.: Kuchyňová, Zdenka – Kociánová, Martina: Jaký vztah mají k Masarykovi Slováci? Podle Martina Huby je plný úcty. In web ČRo 2 Praha, 26. říjen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Martin Huba se v novém filmu Hovory s TGM stal Tomášem Garriguem Masarykem. Jaké to bylo zahrát si prvního československého prezidenta?

Martin Huba si prvního československého prezidenta zahrál už podruhé. Jaký vztah mají k Masarykovi Slováci? „Já si myslím, že základní vztah je plný úcty. Hlavním jablkem sváru je termín československý národ. Málokdo ale ví, s jakými překážkami Masaryk bojoval v zahraničí. Aby mocnosti stát akceptovaly, potřeboval větší počet obyvatel. Bylo dobré, že pan Kosatík ve hře nabídl obraz živého Masaryka, ze kterého kousek toho mramoru odloupl.“

Martin Huba vybudoval se Satinským Divadlo na korze. „Když jsme vybírali, koho přijmeme, tak jsem říkal: toho neber, ten nemá načteno. To je můj největší a pedagogický smutek. Speciálně mladí nečtou. V profesi jako je herectví, je to smrtelná záležitost. Je možné si to ‚vygooglit’, ale vnímání světa je chudší, když to není načtené. Když jsme zkoušeli Vojnu a mír, tak až na tiskovce jsem zjistil, že to někteří herci nečetli.“

Jak dlouho se učil český text k filmu Hovory s TGM? Proč chodil do školy do sirotčince? Více uslyšíte ze záznamu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)