Host Lucie Výborné – Andrej Kiska (2018)

Slovenský prezident Andrej Kiska je rovněž spisovatel, filantrop a bývalý podnikatel. Jak si člověk uchová hodnoty ve víru protokolu? Kde hledá reálné spojení se skutečným světem? O čem přednáší středoškolákům, aby je motivoval? A co pro něj znamená 100 let Československa? Zeptá se moderátorka Lucie Výborná. Dramaturg Tomáš Černý.

Natočeno 2018. Premiéra 29. 10. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h). Repríza 3. 11. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 22:05 h.).

Lit.: Výborná, Lucie – Štěrbová, Alžběta: Politik nesmí toužit po moci, měl by sloužit lidem, říká Andrej Kiska. In web ČRo 1 Radiožurnál, 29. říjen 2018  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Během uplynulých let prožil řadu překvapení i vyslovených zklamání. Toho, že se stal slovenským prezidentem, prý ale Andrej Kiska nikdy nelitoval. „Zažil jsem úžasné a povzbuzující chvíle. A zažil jsem chvíle, kdy se člověk v noci vzbudí s myšlenkou: ‚Bože, co jsem ti udělal, že mě tak trestáš?’ Nikdy jsem ale nelitoval,“ přiznává slovenský prezident v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Když je mu nejhůř, vydává se prý na návštěvu dětské onkologie. „Dovnitř většinou vcházím sám. Snažím se mezi děti vnést dobrou náladu, zavtipkovat… a děti jsou za to velmi vděčné. Když pak vyjdu ven, uvědomím si: ‚Čím ty se vlastně trápíš? Vždyť tohle je skutečné utrpení’,“ říká muž, který před lety, tehdy ještě coby podnikatel a filantrop, zakládal Dobrého anděla. 

Politik by měl sloužit

Slovenským prezidentem se stal před čtyřmi lety. Vysoká politika ho ale nezměnila. „Vždy je důležité si uvědomit, proč člověk do politiky vchází. Často se bohužel stává, že do politiky lidé vchází kvůli penězům. Nebo, a to je ještě častější, kvůli pocitu moci. A to není správné,“ shrnuje.

„Politik by měl mít poslání sloužit lidem, považovat se za posledního z posledních. Politik by měl myslet na ty, kteří jsou na tom nejhůř, a uvažovat, jak jim pomoct,“ vysvětluje. „Tohle by si měl uvědomovat každý politik.“

Vážit si svých úspěchů

Na oslavy 100 let od vzniku společného československého státu přijel Andrej Kiska do Česka s povzbuzujícím poselstvím. „Dosáhli jsme mnoha věcí. Patříme mezi top 15 procent nejúspěšnějších států světa. A měli bychom si toho vážit. Je naší morální povinností myslet i na země, kde zuří válka, a uvažovat o tom, jak jim pomoct.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)