Svatebky 1/8 (2018-2019)

Natočeno prosinec 2018 – červenec 2019. Premiéra 1. dílu 4. 9. 2019 (ČRo Rádio Wave); 6. dílu 9. 10. 2019 (ČRo Rádio Wave, 31 min.).

Obsah: 1. Love Story. Příběhy nevěst – 2. Svatebky snů – 3. Moje tělo, moje šaty – 4. Kdo tahá za nitky: Skrytá hra o svatební šaty – 5. Šaty jsou hotové: Mají nevěsty to, co chtěly? – 6.  Ráno nevěsty: Co se nedá naplánovat, musí se přežít – 7. Nevěsta v akci

Lit.: anonym: Začínají Svatebky. Poslouchejte příběhy zašité ve svatebních šatech. In web ČRo Rádio Wave, 21. srpen 2019 (článek + upoutávka k poslechu). – Cit.: Ve středu 4. září startují na Radiu Wave Svatebky, časosběrná podcastová série Veroniky Ruppert. V osmi epizodách sleduje pět dívek, které se připravují na svou první svatbu. Od prosince loňského roku zaznamenávala redaktorka a moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech a co je formuje.

Časosběrná série Svatebky přibližuje příběhy pěti nevěst a jejich svatebních šatů. Autorka pořadu Modeschau Veronika Ruppert při pravidelných setkáních zjišťovala, co jsou svým svatebkám nevěsty schopné obětovat, jak se v nich odrážejí jejich sny, přístupnost k nárokům okolí nebo tradice a aktuální trendy. Nejmladší hrdince je 21, nejstarší 29, tři jsou z Prahy, jedna z Brna a jedna z Havířova. „Nevěsty s mikrofonem provázím od oblékání a přípravy přes chvíle, kdy šaty slouží svému svatebnímu účelu, až po jejich odložení,“ přibližuje autorka.

Svatebky společně s doprovodným obsahem rozhovorů, anket a reportáží najdete od 4. září každý týden na webu wave.cz/svatebky, zatím se podívejte třeba na profily jednotlivých nevěst. Svatebky najdete také na Instagramu. K odběru podcastu se můžete záhy přihlásit na wave.cz/podcasty.

Lit.: Ruppert, Veronika: Staňte se součástí podcastu Svatebky, sbíráme příběhy nevěst a jejich svatebních šatů. In web ČRo Rádio Wave, 29. říjen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech? Kdo a co je tvaruje, jaký mají dělat dojem a pro koho vlastně vznikají? Jak se ve svatebkách míchají tradice a trendy, osobnost nevěsty a očekávání okolí? Co všechno může být vtisknuté do jednoho kusu oděvu? Jaká očekávání, společenské hodnoty, nepsaná pravidla a tabu jsou spojená s dnešní podobou svatebních šatů?

O tom všem bude časosběrný dokumentární podcast Radia Wave Svatebky, který připravuje novinářka a moderátorka pořadu o módě Modeschau Veronika Ruppert.

Možná hledáme právě vás! Casting běží celý listopad 2018.

Začínáme už teď! Během listopadu budeme hledat nastávající nevěsty, které se chtějí vdávat příští rok na jaře a v létě, v dubnu, květnu nebo červnu, a chtěly by být součástí natáčení. Zájemkyně se mohou hlásit do 30. 11. 2018 na e-mailu svatebky@rozhlas.cz.

Pět nastávajících nevěst se stane hlavními aktérkami podcastu Svatebky. Co pro ně účast na Svatebkách bude obnášet? Od prosince do června se budeme s vybranými hrdinkami pravidelně setkávat a natáčet s nimi o svatebních plánech, přípravách i pocitech. Od prvních nápadů přes shánění a vybírání těch pravých šatů, ať už v obchodech, půjčovnách, nebo šitých na míru v krejčovských nebo designérských ateliérech. Budeme i u svatebního dne, od oblékání a přípravy přes chvíle, kdy budou šaty sloužit svému svatebnímu účelu, až po jejich odložení.

Svatebky budou diskrétní. Důležitá je pro nás ochrana soukromí účastníků natáčení. Identita nevěst bude při natáčení i následném vysílání podcastu chráněna intimitou zvukových nahrávek. Doprovodné making of fotografie a videa se budou vyhýbat tvářím nevěst i ostatních účastníků svateb. V anonymitě udržíme v případě přání i přesnou lokaci obřadu. Naší výhodou a velkou devízou je zvuková povaha podcastu.

Pokud máte chuť zapojit se nebo se dozvědět více, pište nám na svatebky@rozhlas.cz. Na úvod nás bude zajímat, jak by vaše svatba měla vypadat, kde a kdy by se měla uskutečnit a jak si svoje svatební šaty přibližně představujete.

Kdy to bude venku?

Podcast Svatebky zveřejníme na podzim 2019. Ve vysílání Radia Wave jej doprovodí řada diskusí, anket a rozhovorů, které téma svatebních šatů ukáží z různých úhlů pohledu, očima návrhářů, fotografů, oddávajících nebo etnografů a historiků, kteří nabídnou pohled na svatby a svatební šaty v jiných dobách a kulturách. Po odvysílání celé série pozveme posluchače i účastníky projektu na neformální společné setkání, závěrečný večírek spojený s výstavou svatebních šatů, které provázely jednotlivé díly podcastové série.

Těšíme se na vaše ohlasy na e-mailu svatebky@rozhlas.cz. Brzy na slyšenou!

Aktuální informace budeme průběžně zveřejňovat na www.wave.cz/svatebky a realizaci celého projektu můžete sledovat také na instagramu @svatebky

Lit.: Řičicová, Hana – Ruppert, Veronika: Svatební maraton s mikrofonem: Natáčení série Svatebky vrcholí, svatby jsou za námi. In web ČRo Rádio Wave, 11. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Od září můžete ve vysílání Radia Wave a v podcastech poslouchat novou sérii Svatebky o příbězích českých nevěst a jejich svatebních šatů. Redaktorka a moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert sleduje během šesti měsíců pět dívek: od příprav přes realizaci až po ohlédnutí za svatbami. V krátkém rozhovoru přibližuje, proč se rozhodla příběhy šatů a nevěst zachytit právě s mikrofonem, co hrálo roli při výběru konkrétních hrdinek a jak probíhá natáčení.

„Hledali jsme nevěsty ochotné otevřeně sdílet příběh svých šatů. Vybírali jsme tak, aby hrdinky měly rozdílné představy o šatech i svatbách. Aby byly z různých prostředí, z různých měst a sociálních bublin. Do hry vstupovaly také technické otázky, jako jasně rozeznatelné hlasy nevěst a termíny svateb, které se nebudou překrývat,“ přibližuje Veronika Ruppert strategii výběru, který je nakonec skutečně pestrý. Nejmladší hrdince je 21, nejstarší 29, tři jsou z Prahy, jedna z Brna a jedna z Havířova. Pracují v různých oblastech, v porodnictví, u filmu, ve fotografii a hudbě i v korporátní sféře. Všechny svatby se uskutečnily mimo Prahu, dva obřady byly v kostele, dva v přírodě a jeden na zámku.

Čím jsou vlastně svatební šaty tak odlišné od jiných? „Podle mého názoru jsou to jedny z posledních šatů, o kterých jsou v dnešní době lidé schopní přemýšlet a mluvit řadu měsíců a jsou připravení do nich investovat víc času a peněz. Jsou to šaty spojené s řadou očekávání a nepsaných pravidel. Kolik bezesných nocí jste strávili přemýšlením nad tím, co si zítra vezmete do práce, v čem půjdete na koncert nebo do divadla?“

Od ledna se Veronika Ruppert s pěti hrdinkami Svatebek pravidelně setkává a natáčí s nimi od prvních nápadů přes hledání těch pravých šatů, ať už v obchodech, půjčovnách, nebo šitých na míru v krejčovských nebo designérských ateliérech. „Byla jsem už u všech pěti svateb, na kterých nevěsty s mikrofonem provázím od oblékání a přípravy přes chvíle, kdy šaty slouží svému svatebnímu účelu, až po jejich odložení. Momentálně probíhá natáčení posledního, osmého dílu Svatebek, kde se nevěsty ohlíží nad fotografiemi ze svatby za svým svatebním dnem a za tím, jak v něm šaty fungovaly,“ uzavírá Veronika Ruppert.

Svatebky nebudou jen o šatech. S tím, jak se nevěsty oblékají, úzce souvisí celá řada věcí. Vztah k vlastnímu tělu, k oficialitám a tradicím, ochota nebo naopak odmítnutí vyhovět očekávání rodiny a přátel, odvaha dělat věci po svém, strategie a energie věnovaná realizaci vlastního snu a finální střet s realitou, s výsledkem, fungováním a působením šatů na svatbě.

Jakou podobu bude série Svatebky mít, jak probíhá natáčení a co zatím Veroniku Ruppert nejvíc překvapilo? Jak se můžete do Svatebek zapojit i vy? Proč se v závěru série chystá setkání pro posluchače a posluchačky Svatebek a jakou bude mít podobu? Poslechněte si celý rozhovor a sledujte Svatebky i na Instagramu.

Lit.: Ruppert, Veronika: Love Story: Příběhy nevěst (1/8). In web ČRo Radio Wave, 4. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Příběh svatebních šatů začíná dávno před tím, než se poprvé píchne do látky. Rozehrává ho první vážná úvaha o vlastní svatbě. V úvodním dílu série Svatebky poznáváme osobnosti a motivace pěti mladých nevěst. Jaké jsou a proč se chtějí vdávat? Co pro ně svatba znamená a jak si ji představují? (…)

Nejdřív to byly jen emaily, pak telefonáty a teď se konečně s vybranými nevěstami potkám osobně. Jsem zvědavá, jestli budou takové, jak jsem si je představovala zdálky. A jestli budou při prvním nahrávání nervózní a nesmělé. Já bych určitě byla. Snažím se s nimi sejít v klidu a soukromí, ale ne vždy se to podaří. Už při plánování první schůzky poznávám dynamiku jejich běžného fungování. Někdo se chce sejít v práci, někdo v klidu doma. Jedna nestíhá a reaguje na poslední chvíli, další má perfektně zorganizovaný čas a zdá se, že i život.

Jako jediná je na intenzivní mediální pozornost zvyklá Terezie. O svém vztahu, vysněné svatbě a šatech mluví od začátku bez rozpaků a otevřeně. Naprosto bezprostřední je od první sekundy i fotografka a bývalá špičková modelka Bára. Na zahradě v Havířově mě vítá podomácku v pantoflích, se smečkou psů a malou dcerkou na ruce.

Pořádně prořízlou pusu má i porodní asistentka Martina. S krásnou osobitou kadencí a energií mi líčí minulost závodní tanečnice a nečekané těhotenství v sedmnácti letech. Na rovinu mi vysvětluje, že svatba pro ni má vedle lásky a romantiky i jiné a velmi praktické důvody.

Nejvíc nesměle působí ze začátku skautka Zuzana. Zrovna ona přitom plánuje asi nejalternativnější svatební šaty ze všech hrdinek. A jako největší kliďas se jeví filmová produkční a milovnice lega Juliana. Možná je to i proto, že už si jednou vyzkoušela, jak sama říká, “fejkovou svatbu” nanečisto.

Chci je poznat a pochopit jejich uvažování a motivace. Proč se zrovna teď chtějí vdávat? Co pro ně svatba znamená a jak ji chtějí pojmout? Dělají ji pro sebe a podle sebe, nebo spíš pro ostatní? Jaké osobní příběhy budou za jejich svatebními šaty? Je před námi první setkání.

Lit.: Ruppert, Veronika: Svatebky snů: Co šaty prozradí o nevěstách? (2/8). In web ČRo Radio Wave, 11. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak vypadají svatební šaty snů? Jaké hodnoty se do nich mají otisknout a jaké kvality musí mít? Nejde u nich jen o efekt navenek, ale i o odraz osobního příběhu nevěsty i praktickou funkci. Druhý díl podcastové série Svatebky je o představách ideálních šatů pro nevěstu. O tom, jaké mají být, co pro naše hrdinky znamenají a za kolik energie, času a peněz jim stojí. (…)

Lit.: Ruppert, Veronika: Moje tělo, moje šaty: Co nevěsty zakryjí a co chtějí ukázat? (3/8). In web ČRo Radio Wave, 18. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nevěsty dobře ví, že ve svatebních šatech stráví jen pár hodin. A přitom je uvidí skoro všichni, na kterých jim záleží. Jaké fyzické nepohodlí jsou odhodlané pro vysněný efekt snášet? Co na sobě mají rády, co chtějí zakrýt a co ukázat? Třetí díl série Svatebky je o tom, jak se reálná těla nevěst potkávají s představami o šatech snů. (…)

Přestože je každá z pěti hrdinek Svatebek jiná, dvě věci je všechny spojují. Jsou přesvědčené, že jejich těla nezapadají do obecného estetického ideálu krásné nevěsty. A jedna jako druhá jsou odhodlané pro správný svatební efekt odolat jakýmkoliv povětrnostním podmínkám: vedru, chladu i dešti.

Jen violoncellistka Terezie, která má ze všech nejlehčí, poloprůsvitné šaty, zvažuje něco pro zahřátí. Terezie také jako jedna z mála do šatů nehubne. Jak říká, potřebuje sílu na hudební nástroj. Má vyzkoušené, že když shodí na míru svých představ, neutáhne fyzickou zátěž spojenou s častým koncertováním a cestováním. V mých očích má krásnou souměrnou a štíhlou postavu. Její povolání ji podle mého názoru chrání před zbytečným hubnutím.

Fotografka a bývalá modelka Bára je v opačné situaci. Její práce vyžadovala a oceňovala přehnanou hubenost. Přestože už modeling pověsila na hřebík a založila rodinu, její představy o krásném těle to stále ovlivňuje. Je necelý rok a půl po prvním porodu a není nadšená z toho, jak jí mateřství změnilo postavu. Do šatů chce rozhodně zhubnout. Kdybyste ji potkali na ulici, rozhodně by vás to nenapadlo, ale Bára si o sobě myslí, že je „machňatá“. Co tohle krásné hovorové slovo znamená? A co z toho plyne pro šaty? I o tom jsme si povídaly ve třetím díle Svatebek. (…)

Lit.: Ruppert, Veronika:  Kdo tahá za nitky: Skrytá hra o svatební šaty (4/8). In web ČRo Radio Wave, 25. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Poslechněte si, kdo kromě nevěsty rozhoduje o podobě svatebních šatů.

Na to, jak by měla vypadat nevěsta, má snad každý nějaký názor. Kdo mluví do výběru šatů hrdinkám série Svatebky? Na koho chtějí udělat dojem, koho neberou v potaz a od koho se nechají ovlivnit? Ve čtvrtém dílu Svatebek se ukazuje, pro koho se nevěsty strojí a jestli si dovedou stát na svém. (…)

Lit.: Ruppert, Veronika: Šaty jsou hotové: Mají nevěsty to, co chtěly? (5/8). In web ČRo Radio Wave, 2. říjen 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pět hrdinek série Svatebky je v cílové rovince, tedy v posledních týdnech a dnech před svatbou. Na posledních zkouškách se ukazuje, jestli se jim povedlo získat takové šaty, jaké si vysnily. Prožijí svůj svatební den s pocitem, že mají to, co chtěly?

Lit.: Ruppert, Veronika: Ráno nevěsty: Co se nedá naplánovat, musí se přežít (6/8). In web ČRo Radio Wave, 2. říjen 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Měsíce příprav jsou u konce. Našich pět hrdinek dnes čeká svatba. Co se jim honí hlavou, když se strojí, líčí a češou? Funguje vše tak jak má, nebo se na poslední chvíli řeší a improvizuje? A mají nevěsty během svatebního rána čas samy na sebe?

Martina se vdává nemocná. V posledních dvou týdnech toho na ni bylo trochu moc a ještě teď dobírá antibiotika. Včera odevzdala bakalářku a chystá se na státnice. Zároveň spolu se snoubencem Ondrou rekonstruují první společný byt, ve kterém chtějí dnes poprvé přespat. K tomu se přidalo řešení několika nečekaných svatebních problémů. Na poslední chvíli se měnila kapela a ozvučení, květinářka připravila příliš malé kytice do kostela a velký pronajatý společenský sál byl ještě včera vzhůru nohama. Bude mít Martina klid aspoň na to, aby se učesala, nalíčila a oblékla? (…)

Lit.: Boháčková, Kamila: První módní audio dokument u nás. In web Týdeník Rozhlas, 13. říjen 2019 (anotace + rozhovor). – Cit.: Radio Wave připravilo na letošní podzim tři podcastové série. Jednou z nich je osmidílný audio dokument Svatebky o tom, jakou hodnotu mohou mít svatební šaty v době devalvace módy i instituce manželství. Sérii natočila jako svůj debut moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert.

Proč jste se rozhodla svůj první audio dokument věnovat právě tématu svatebních šatů?

Pokud se podíváte na čísla nejen českého, ale i světového módního průmyslu, hodnota módy stále klesá. Vyrábí se čím dál tím více za čím dál tím méně, padá kvalita a trvanlivost, stoupá množství odpadu. Radio Wave bylo jedním z prvních českých médií, ve kterém se před pěti lety začalo mluvit o pomalé módě a udržitelnosti. O tom, že současný globální „fast fashion“ systém je problematický a neudržitelný. Od prvních rozhovorů a článků na toto téma jsem přemýšlela nad tím, jak široké veřejnosti připomenout, že oděv může mít kulturní i emocionální hodnotu. Pravidelně ve svém pořadu Modeschau představuji malé lokální fabriky, úspěšné i začínající designéry, lidi, kteří šijí pro radost, nebo ty, kteří chtějí módou a řemeslem pomáhat dobré věci. Šlo mi ale o to, zasáhnout opravdu širokou veřejnost, která se běžně o módu nezajímá. Před dvěma roky jsem došla k tomu, že možná poslední šaty, které zajímají i ty, kteří módu běžně neřeší, jsou šaty svatební. Jsou dnes snad jediné, do kterých se investuje tolik času, energie, emocí a peněz. Nevěsty chtějí ve svých šatech vyjádrit svou osobnost, své představy o kráse i své hodnoty a vztah k tradicím. Proto mi svatební šaty přišly jako skvělé téma na nějaký větší a hlubší rozhlasový formát, který připomene, že i dnes má ještě móda hodnotu. (…)

Lit.: Groman, Martin: Možnosti a rizika podcastů. In web Aktuálně.cz, 30. 11. 2019 (článek). – Cit.:  (…) Originální podcastové série v podmínkách Českého rozhlasu vyrábí především Radio Wave, které se specializuje hlavně na žánr docu soap a to s poměrně proměnlivou kvalitou a zkušeností tvůrců. Výkop této produkce, podcast o erotice a sexu Zhasni, nabídl zdařilý dokumentaristický vhled do různorodého prožívání sexuality. Nedávný počin Svatebky už ale nebyl ničím víc než prezentací pěti nevěst, které se chystají na svůj velký den, zde nešlo o dokumentaristiku, ale čistě lifestylovou publicistiku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)