Žil umeniu (Žil uměním, 1973)

Jozef Šajgal. Pásmo o životě a díle Martina Benky.

Účinkují Alojz Kramár, Viktor Blaho, Marián Gallo a Vladimír Štefuca.

Připravil Československý rozhlas Bratislava v roce 1973. Repríza září 2018 (SRo Rádio Pyramída, 48 min.) k 130. výročí narození Martina Benky.

Lit.: Grebáč, Marián:  Žil umeniu – pásmo o maliarovi Martinovi Benkovi. Publicistika. In web Rádio Pyramída, 14. 9. 2018 (článek). – Cit.: Maliar, grafik a ilustrátor Martin Benka je jedným zo zakladateľov slovenskej výtvarnej moderny prvej polovice 20. storočia. Vo svojej tvorbe kládol dôraz na vzťah k tradíciám a ľudovej kultúre. Neinšpiroval sa len krajinou samotnou, ale i farebnou krásou ľudového výtvarného prejavu a melodikou spevu. Väčšina jeho diel zachytáva slovenskú prírodu, ľudí na poliach, lúkach, na rúbaniskách a v horách. Diela z 20. a 30. rokov 20. storočia predstavujú vrchol jeho tvorby. Jeho mottom bolo nasledovaniahodné:  „Nenadrapovať sa, neliezť privysoko, nehľadať krásu v prázdnote, ale zveľaďovať ju a tešiť sa z nej tam, kde je: medzi ľuďmi, v živote.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)