Večer na tému – Veľká vojna v kultúre, umení a literatúre (Večer na téma – Velká válka v kultuře, umění a literatuře, 2018)

Připravil Omar Mirza.

Hovoří historička z Historického ústavu SAV Gabriela Dudeková Kováčová, ředitelka Ústavu slovenskej literatúry SAV Dana Hučková a historička umění a kurátorka SNG Katarína Beňová.

Natočeno 2018. Premiéra 11. 11. 2018 (Rádio Devín, 20:00 h).

Lit.: anonym: Večer na tému: Veľká vojna v kultúre, umení a literatúre. Témy. In web Rádio Devín, 28. 10. 2018 (anotace). – Cit.: V cykle diskusných relácií Večer na tému zameraných na tzv. „osmičkové roky“ pokračujeme v novembri rokom 1918 v súvislosti so 100. výročím ukončenia prvej svetovej vojny. Hostkami Omara Mirzu budú Gabriela Dudeková Kováčová – historička z Historického ústavu SAV, Dana Hučková – riaditeľka Ústavu slovenskej literatúry SAV a Katarína Beňová – historička umenia a kurátorka SNG. V diskusii sa budeme venovať reflexii tzv. Veľkej vojny v kultúre, umení a literatúre. Akými otázkami a témami sa zaoberali umelci bezprostredne pred vypuknutím vojny? Prebiehal vôbec nejaký kultúrny život počas vojny na fronte alebo doma, v zázemí? Akú úlohu mala propaganda počas vojny? Povieme si aj niečo o osudoch slovenských spisovateľov a výtvarníkov, ktorí odišli bojovať na front, o rôznych umeleckých reakciách na tento hrozivý konflikt a o obnove kultúrneho a spoločenského života po vojne.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)