Interview Plus – Petr Vokřál (2018)

Končící brněnský primátor Petr Vokřál je hostem Interview Plus. Moderuje Vladimír Kroc.

Natočeno 2018. Premiéra 5. 11. 2018 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Kroc, Vladimír – Luptáková, Věra:  Megapodraz v Brně bych nenazval naší chybou, spíš daní za slušnost, tvrdí končící primátor Vokřál. In web ČRo Plus, 5. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Brňáci se dohodli a „vyšachovali“ vítězné hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš dokonce vznikající čtyřkoalici ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů označil za „megapodraz“.

ANO přitom brněnské komunální volby vyhrálo, a to s o 4 % lepším výsledkem než před čtyřmi lety. Odcházející primátor Brna Petr Vokřál (ANO) přitom dodnes vlastně ani neví, kde se při vyjednávání dopustil nějaké chyby.

„Nevím, jestli to nazvat chybou, jeden můj kolega to nazval daní za slušnost. Já jsem nikoho vědomě nepodrazil a ani to nikdy neudělám,“ tvrdí Vokřál, který je zároveň i místopředsedou hnutí ANO.

Kde se stala chyba?

„My byli domluveni, a pokud je normální, že si v jeden den něco slíbíte, připravíte smlouvu a druhý den váš partner nepřijde a podepíše něco jiného, tak to je smutný obrázek naší politiky,“ dodává. Podle kritiků prý ale neměl vše vsadit na širokou koalici.

„Právě ona ale dávala obrovskou šanci městu dokončit projekty, které jsme voličům slíbili. Byla to záruka kontinuity s průmětem směrem k městským částem, ke kraji, ale i k centrální vládě. Vyšachovat se ale dá evidentně každý.“ Vokřála zároveň překvapilo spojení Pirátů a ODS, protože jejich vzájemná předvolební rétorika byla dost ostrá a negativní.

Při prvních jednáních vítězné ANO, které prý vedli striktně podle výsledků voleb, nabízeli koaličním partnerům (ODS, KDU-ČSL a ČSSD) místa v 11členné Radě města Brna v poměru 5:4:1:1.

Boj o posty? To bude ono…

„To kvůli zabránění diskuse o naší majoritě v radě. Dokonce jsme jedno místo náměstka obětovali. Bohužel tady zůstali někteří neukojení…“ Vokřál tak zřejmě naráží na jméno Petra Hladíka z KDU-ČSL, který je v současnosti prvním náměstkem primátora. „Ti, kdo teď byli prvním náměstkem, a chtěli jím být znovu, tak se tím náměstkem zase stanou. Znovu ale opakuji, že to bohužel není v zájmu města,“ říká odcházející primátor.

Na tom, že nová koalice obešla vítězné ANO, prý ale vydělali hlavně Piráti. „Naše dohoda s ODS totiž byla, že se pokusím vyjednat podporu Pirátů, ale mimo úrovně koalice, což odmítli… To je ale jediné politické uskupení, u kterého ten následný obrat chápu. U všech ostatních je to jen naplnění osobních ambicí. Mně ale vždy šlo o město, ne o ambice.“

Facka pro fotbalisty

Vokřál si prý už stihl prostudovat jejich koaliční smlouvu. „Co mě těší, přestože se nazývají Koalice změny, tak kromě dvou projektů chtějí pracovat na rozpracovaných věcech. Co jsem tam ale nenašel, a co je mi opravdu líto, je centrální budova magistrátních služeb. Ten projekt byl odsouhlasen na jednom z posledních zastupitelstev, dokonce i opozičními hlasy ODS.“

Ten druhý projekt, který v koaliční dohodě není, je prý fotbalový stadion Za Lužánkami. „To mi přijde jako facka pro těch 30 tisíc lidí, kteří už v roce 2015 přišli na znovuotevřený stadion. Svépomocí a dobrovolnickými akcemi jej tenkrát fanoušci Zbrojovky dali dohromady… Jinak ale navazují na všechny naše rozpracované věci, takže jsme to asi nedělali tak špatně,“ dodává.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)