Osobnost Plus – John Bok (2018)

Celoživotní aktivista a šéf první ochranky Václava Havla John Bok je hostem Osobnosti Plus. Vystřídal prý 30 – 40 zaměstnání, ale vždy hájil právo a nezávislost justice. Proto založil v roce 1994 sdružení Šalamoun. Také koketoval s politikou, mnohokrát kandidoval neúspěšně, ale nikdy v něm z toho nezůstal pocit marnosti. Co pokládá za svůj nejvýraznější protest po Listopadu 89? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2018. Premiéra 14. 11. 2018 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Chvátalová, Kateřina – Tachecí, Barbora: Mladí lidé se probouzejí a není pravda, že je nezajímá politika, říká John Bok. In web ČRo Plus, 14. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Aktivista John Bok vystřídal za svůj život téměř čtyřicet zaměstnání. Několikrát neúspěšně kandidoval, přesto politicky nezatrpkl. „Mám dojem, že politika během posledních třiceti let skáče nahorů a dolů.“

„Spíše mě zajímá, jak reagují občani. Mladí lidé a studenti projevili názor na pana Babiše, na vládu a na pana inženýra Zemana. To mě těší. A inženýra říkám proto, že můj prezident to není a ani být nemůže. Nikdy bych ho nevolil,“ říká o současné politické scéně.

„Celá léta se říkalo, že mladí lidé se o politiku nezajímají, ale není to už pravda. Nějaký čas to trvalo, ale teď se probouzejí. Sám to vidím na svých dětech,“ dodává.

John Bok se narodil v rodině československého válečného pilota Bedřicha Boka a Angličanky Florence Mary Spence ve Velké Británii. Podepsal Chartu 77. V listopadu a prosinci 1989 vedl ochranku Václava Havla. Je předsedou a zakladatelem Spolku Šalamoun, který založil roku 1994 se spisovatelkou Lenkou Procházkovou a který se angažuje v případech, kdy je podezření na chybné vyšetřování nebo rozhodování soudní moci. Byl též neplaceným členem Výboru proti mučení a jinému nelidskému zacházení při Radě vlády pro lidská práva a neplaceným členem poradního sboru generálního ředitele Vězeňské služby České republiky generála Kuly.

Babišův čerstvý skandál je marginalita vedle jiného

Bok se vyjadřuje také k druhému jmenovanému politikovi, premiérovi Andreji Babišovi a k čerstvému vývoji v dotační kauze Čapí Hnízdo.

„V životě bych o svém synovi neřekl na veřejnosti, že je duševně nemocný. Včetně kličkování okolo toho. Je to skandál,“ říká v souvislosti s vyjádřením premiéra o schizofrenii zmizelého syna, který se ke kauze poprvé vyjádřil a který je společně s otcem i se sestrou Adrianou Bobekovou obviněn z podvodu. „Ale daleko více mně vadí, že jde o marginalitu vedle všech ostatních věcí, které pan Babiš napáchal,“ vysvětluje.

Skepse z doby

Navzdory své pozitivně laděné angažovanosti John Bok pocity marnosti cítil několikrát. Za sebou má tři pokusy o sebevraždu.

„Mé deprese vycházely ze stavu, ve kterém žiji. Z pocitu marnosti z totality. První pokus přišel brzy, ten poslední, už když jsem byl vyzrálý muž. Prožil jsem život s úžasnou ženou. Byla to krásná věc a věděl jsem, že to musí skončit, protože byla o mnoho let starší a protože si to přála. Byl jsem si tehdy jistý, že už nic lepšího nezažiji, že bude vše už jen slabý odvar, a neměl jsem důvod tu proto dál být,“ uzavírá osobní téma Bok.

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Osobnosti Plus. Barboru Tachecí zajímá, jaký vztah má nyní John Bok s bývalou kolegyní a kamarádkou, spisovatelkou Lenkou Procházkovou, a jak vnímá její náklonnost k Vladimiru Putinovi a k Rusku navzdory tomu, že byla disidentkou.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)