Osobnost Plus – Natálie Kocábová (2018)

Natálie Kocábová, zpěvačka a spisovatelka, je hostem Osobnosti Plus. V listopadu 1989 jí bylo jen pět, ale táta v tom jel naplno. Jaké měla dětské vjemy z doby tak přelomové? V roce 2000 jí vyšlo první CD a celý její život se obrátil vzhůru nohama. A říká o tom: „Tomuto CD a zejména tátovi a mámě vděčím za vše. Rodičům zejména za to, že se mnou vydrželi.“ Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2018. Premiéra 16. 11. 2018 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Chvátalová, Kateřina – Tachecí, Barbora: Natálie Kocábová: Mladí lidé jsou z politické frustrace unavení. Místo diskuze se už jen hádají. In web ČRo Plus, 16. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Natálie Kocábová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Podobně jako její otec se věnuje také hudbě a je velmi citlivá na politickou situaci v Česku. Svůj příchod do studia Českého rozhlasu se dvěma malými dětmi hned v úvodu sarkasticky glosovala: „Nestihla jsem je odvézt na Krym.“ A u aktuální kauzy Andreje Babiše, ale také u étosu našich předních politiků zůstala.

„Obecná frustrace v tomto ohledu trvá. Znám málo lidí, kteří by nebyli frustrovaní politickou scénou. Myslím, že poslední dění okolo premiéra by mohlo dosáhnout velkých reakcí,“ říká spisovatelka a za jediné vhodné řešení považuje v kauze Čapího hnízda premiérovu demisi, bez dalšího objasňování či vysvětlování.

Spisovatelka, scenáristka a zpěvačka Natálie Kocábová je dcerou hudebníka, skladatele a politika Michaela Kocába. Vystudovala scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Věnuje se hudbě, psaní písňových textů, poezii, beletrii i dramatické tvorbě. Má tři děti, dva syny a dceru.

„Divím se, že jsme v pozici, kdy musíme vůbec něco tak absurdního vysvětlovat. Všude jinde, zejména v Americe, by pan premiér musel odstoupit, dávno by byl pryč. Neumím si představit místo, kde by se něco takového mohlo odehrávat. Navíc kauz a skandálů je za posledních několik let tolik, že nevím ani, co vybrat. Je to matoucí a lidé se hádají na denní bázi. Ovzduší ve společnosti je špatné a netuším, čím z toho všeho začít, aby se situace zlepšila,“ dodává.

Myslím, že je škoda, že lidé jako můj táta nejsou v politice, i když dělají třeba v tu chvíli nepopulární rozhodnutí. Natálie Kocábová

Tvrdší přístup k migrantům

Se svým otcem nad aktuálním děním často diskutuje, i když se v mnoha názorech různí.

„V tomhle jsme zcela a už několik let ale zajedno. Mělo by se hlasovat o nové vládě. V čem máme jiný přístup, je migrační politika, jenže můj názor neměl žádné řešení a východisko, na rozdíl od tátova. Byla jsem spíš pro tvrdší přístup. Situace se ale mění. Myslím, že nahlížet na to, co je správné, budeme až později. Navíc i média věc ukazují různě,“ vysvětluje a dodává:

„Myslím, že je škoda, že lidé jako táta nejsou v politice. I přes některé nesouhlasy zjišťuji, že má přece jen nakonec pravdu, i když zrovna v tu chvíli není populární.“

Hádky, frustrace a únava

Když Kocábová mluví o vztahu mladých lidí a svých vrstevníků v Praze k politickému dění, říká: „Žijí jím absolutně. Je to téma číslo jedna. Už jsou ale unavení z toho, že nemohou dojít k reálným závěrům a debatám a hned se hádají. Už ani nediskutují,“ uzavírá téma frustrace nad politickým vedením Česka.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se, jak plánuje Natálie Kocábová oslavit 17. listopad a 29 výročí sametové revoluce, nebo jak se jí daří v osobním životě.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)