Portréty – Evald Schorm (2018)

Portréty připomenou režiséra Evalda Schorma, který patřil k nejvýraznějším postavám československé nové filmové vlny šedesátých let. Jeho snímky ale zmizely na dlouhá léta v normalizačních trezorech a k natáčení se mohl vrátit až na sklonku osmdesátých let. Premiéry svého posledního filmu se ani nedožil. Zemřel před třiceti lety, v prosinci 1988. O této mimořádné osobnosti budou mluvit publicista Pavel Hlavatý a David Hertl.

Natočeno 2018. Premiéra 29. 11. 2018 (ČRo Plus, 20:05 h). Repríza 2. 12. 2018 (ČRo Plus, 13:34 h.).

Lit.: Hertl, David: Evald Schorm. Režisér bojující s normalizační nicotou. In web ČRo Plus, 29. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Nikdy si nestěžoval, nikoho neobtěžoval svými problémy. Když už toho na něj bylo moc, býval občas posmutnělý,“ vzpomínal před lety herec Pavel Zedníček na režiséra Evalda Schorma – mimořádně talentovanou a také okolnostmi mimořádně zkoušenou osobnost českého filmu.

Schorm (1931-1988) patřil k nejvýraznějším postavám české filmové „nové vlny“. Byl režisérem zásadních českých filmů druhé poloviny 60. let, které ale postupně mizely v normalizačních trezorech. V zahraničí o něm zatím psali jako o „největším mozku“ a „filozofovi“ této generace.

Trnitá cesta k filmu

Nadaný a výjimečně schopný umělec je podepsán pod filmy Farářův konec, Pět holek na krku či Návrat ztraceného syna. Jeho cesta k filmu přitom nebyla jednoduchá: coby syn kulaka měl v padesátých letech jen omezenou možnost vzdělání, z maturitního ročníku hospodářské školy v Táboře jej vyloučili a odmaturovat směl až v roce 1951.

Po dělnických povoláních a vojenské službě se neúspěšně pokoušel dostat na herectví, ale uspěl až v roce 1956 na FAMU, kterou absolvoval ve dvaatřiceti. Studoval režii u Otakara Vávry, jeho spolužáky byli Věra Chytilová nebo Jiří Menzel. Celovečerní debut Každý den odvahu natočil v roce 1964.

V roce 1969 dokončil vlastní filmovou odpověď na sovětskou okupaci Den sedmý – osmá noc; film už nesměl být uveden a diváci jej poprvé viděli v roce 1990. Po dokončení filmu Psi a lidé (1971) musel Schorm odejít režírovat k divadlu: Ypsilonka, Činoherní studio v Ústí nad Labem, Semafor, Divadlo Na zábradlí…

Sám proti nicotě

„Vždycky, pokud jde o tvůrčí akt, stojí tvůrce sám proti nicotě a musí z ničeho stvořit hodnotu. Jediné, co se může stát důvodem k existenci, která má smysl, je tvorba hodnot.“ Tato slova si napsal Evald Schorm v poznámkách k filmu Návrat ztraceného syna; v letech normalizační nicoty dostala zcela nový význam. Schorm režíroval Dostojevského, Hrabala, Shakespeara, Suchého i operu, památné jsou jeho inscenace v Laterně magice.

„První zkoušku vždycky začínal povzdychem: ,Děti, co s tím budeme dělat? Je to na vás, vy víte nejlíp jak to hrát, co bych vám k tomu měl říkat!‘ A pak člověk zíral, kolik toho měl nastudováno, jak pečlivě byl připravený. Hru měl samozřejmě dopředu promyšlenou, ale ke své představě nás nechal dojít postupně, nenaléhal. Trpělivě s námi zkoušel všechny naše nápady,“ řekl už citovaný Pavel Zedníček, který byl deset let Schormovým kolegou v Divadle Na zábradlí.

I v divadle Schorma trápila komunistická omezenost a potýkal se s mnoha zákazy. Jeho citlivá povaha se s tím těžce vyrovnávala, přidala se cévní choroba. Teprve na sklonku totalitního režimu se směl vrátit k filmu. Natočil Vlastně se nic nestalo (1988), ale premiéry se už nedožil; kritika ostatně tento snímek považuje za Schormův nejslabší. Zemřel den před 57. narozeninami.

Pohnutý osud Evalda Schorma a to, jak do něj zasahovala politika, připomíná v Portrétech publicista Pavel Hlavatý.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)