On Air – Alternativy vlastnického a nájemního bydlení (2018)

Poslechněte si rozhovor o alternativách k vlastnickému a nájemnímu bydlení. Připravila Hana Řičicová.

Hovoří sociolog Tomáš Samec.

Natočeno 2018. Premiéra 6. 12. 2018 (ČRo Rádio Wave, 24 min.).

Lit.: Řičicová, Hana: Sociolog Samec: Slušně žít potřebují všichni. Pomoci by mohlo kolektivní nebo družstevní bydlení. In web ČRo Radio Wave, 6. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ceny nemovitostí i nájmů vzrostly ve městech v uplynulých dvou letech zhruba o třicet procent. Bydlení se pro ty, kteří na trh vstupují, stává nedostupným. Žít ve spolubydlení, v podnájmu, časem si našetřit na vlastní byt, tento model dobře známe, se stále dražšími hypotékami a vysokými cenami nemovitostí ale přestává stačit. Vhodné alternativy se Tomáš Samec ze Sociologického ústavu Akademie věd snaží nacházet třeba v obecním, družstevním nebo kolektivním bydlení.

„Inspirovat se můžeme třeba v zahraničí. V Rakousku a Německu už léta fungují různé formy družstevního nebo kolektivního vlastnictví,“ říká sociolog Tomáš Samec a dodává, že družstevní vlastnictví má sice u nás stále ještě jakýsi předrevoluční punc, skýtá ale výhody například v poměrném rozdělení povinností nebo financování. Podle Samce na tuzemsko nemůžeme přesně aplikovat principy, které fungují v zahraničí, lze ale vytvářet nové možnosti, které budou fungovat třeba i jenom lokálně.

Situace je v České republice legislativně stále poměrně složitá. Pro kolektivy není snadné získat společný úvěr nebo založit bytové družstvo. „Tady by právě mohly nastoupit města a obce, které by nabízely levné pozemky k pronájmu a pomohly situaci legislativně ošetřit. Slušně bydlet potřebuje úplně každý, studenti i senioři,“ podotýká Samec, podle kterého je ale bydlení dnes výrazně individualizováno, jedná se spíš o investici než o vytváření domova. „Bydlení není vnímáno jako příliš atraktivní věc. Přitom se jedná o sektor, který nám přináší prostor, v němž můžeme být velmi kreativní a vynalézat nové a nové způsoby jeho fungování,“ uzavírá Samec.

Co jsme si v otázce bydlení odnesli z divokých devadesátých let? Může být kolektivní nebo družstevní bydlení pro každého? Jaké iniciativy se problematice věnují? Poslechněte si celý rozhovor se sociologem Tomášem Samcem.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)